ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noul ministru al Justiției s-a întâlnit cu judecătorii de la CSJ

10:12 | 21.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Noul ministru al Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, s-a întâlnit cu judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție /CSJ/. Întrevederea a avut loc în contextul reformei justiției și evaluării extraordinare a judecătorilor, dar și a demisiilor mai multor judecători din cadrul CSJ, comunică MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Justiției, la ședință au fost invitați și au participat judecătorii care și-au depus demisia, dar și cei care nu au renunțat la mandat.

„Întrevederea a avut drept scop examinarea proiectelor de legi privind reforma CSJ,  dar și a situației create în contextul demisiilor anunțate”, se spune în comunicat.

Ministrul a subliniat „că înțelege că pot fi unele îngrijorări ale judecătorilor față de mecanismul de evaluare, dar reforma justiției pe segmentul verificării integrității judecătorilor trebuie să continue, și este o necesitate”.

„În contextul demisiilor și circumstanțelor în care au avut loc, doar se alimentează percepția publică privind semnalele de rezistență ale sistemului judecătoresc față de noile legi. De aceea, indiferent de motivele cererilor depuse, urmează a se ține cont în primul rând de interesul public, și anume de a asigura funcționalitatea Curții și continuitatea examinării dosarelor aflate pe rol, cel puțin până la începerea nemijlocită a evaluării. Procedura de vetting este diferită de cea de pre-vetting, fiind oferite și garanții suplimentare în procesul de evaluare, inclusiv prin participarea noului CSM ca organ de auto-administrare în sistemul judecătoresc, care are un rol definit. De aceea, este important ca CSJ să examineze contestațiile împotriva comisiei de pre-vetting, ca Adunarea Generală să aibă loc, să fie constituit un CSM funcțional, pentru ca sistemul judecătoresc să revină treptat la capacitatea proprie de a rezolva problemele”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

La 14 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererile de eliberare din funcție a 15 magistrați de la CSJ.

img23001380

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!