ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

20:23 | 22.02.2023 Categorie: Comunicate

Reglementarea platformelor de informare digitală discutată în cadrul conferinței globale organizate de UNESCO

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. La invitația Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii, participă la Conferința Globală cu tema „Internet pentru încredere”. Evenimentul are loc în perioada 21-23 februarie 2023 la Paris, Republica Franceză.

Internetul și rețelele sociale au oferit societății oportunități enorme de a comunica, de a se implica și de a învăța. Totodată, platformele digitale sânt de asemenea utilizate în calitate de instrumente pentru dezinformare, promovarea discursurilor instigatoare la ură, teoriilor conspiraționiste și distribuirea conținuturilor dăunătoare pentru democrație și drepturile omului. Efectele dezinformării sânt observate în întreaga lume, afectând grav procesele electorale și compromițând legitimitatea rezultatelor alegerilor. Autoritățile relevante urmează să facă față acestor provocări.

Prin urmare, conferința reunește reprezentați ai statelor membre UNESCO (ministere, autorități de reglementare, parlamentari, judecători), sectorului privat, agențiilor Națiunilor Unite, societății civile, mediul academic și experți, care vor formula propuneri pentru reglementarea platformelor de informare digitală, protejând în același timp libertatea de exprimare și informare.

Totodată, la data de 21 februarie 2021, în contextul conferinței sus-menționate, UNESCO, cu suportul UNDP și Universitatea Complutense din Madrid, au desfășurat un atelier de lucru privind ” Libertatea de exprimare și accesul la informații în procesele electorale. Provocări cauzate de dezinformare și de alte practici dăunătoare care au loc în ecosistemul digital”. În cadrul workshop-ului, reprezentanții organismelor de management electoral și ai Tribunalelor Electorale au avut posibilitatea să prezente bunele practici în abordarea informării greșite, a dezinformării, precum și a altor practici dăunătoare din mediul online, prezente în perioada electorală. Scopul evenimentului este de a elabora o serie de recomandări specifice, din perspectiva autorităților electorale și altor părți interesate, pentru a contribui la elaborarea unor linii directoare mai ample de reglementare a platformelor de informare digitală.

În cadrul primei sesiuni „Formularea liniilor directoare pentru reglementarea platformelor de informare digitală drept un bun public”, Alexandr Berlinschii a vorbit despre provocările cu care se confruntă autoritatea electorală din Republica Moldova, impactul acestora asupra procesului electoral și posibile soluții. Totodată, Secretarul CEC a avut rolul de a oferi comentarii și de a realiza un rezumat privind principalele puncte și recomandări discutate în cadrul panelului.

Ghidul elaborat în cadrul conferinței globale, va fi pus la dispoziția autorităților de reglementare, Guvernelor și Parlamentelor și companiilor private pentru elaborarea propriilor reglementări la nivel organizațional, sectorial și/sau național.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!