ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O pictoriță originară din R. Moldova, stabilită în Franța și-a expus lucrările la București

12:24 | 02.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. La Galeria de artă ”Arbor” din București a fost deschisă astăzi expoziția personală „Stări abstracte de Alina Cociere”, a acestei pictorițe, originară din R. Moldova, stabilită în Franța, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Victoria Nagy Vajda, curatorul expoziției, a menționat că aceasta cuprinde 7 lucrări ale artistei. ”Aceasta este prima expoziție din seria „Window to Europe”, gândită pentru 2023, de Asociația pentru cultură și arte Arbor. Vorbim despre prezentarea artiștilor plastici originari din Republica Moldova, care și-au început cariera în anii ’80 - ‘90, când s-au produs schimbări de mare impact în Europa de Est, iar unii dintre ei au ales drumul migrației. S-au angajat astfel pe drumul afirmării în țări unde artistul se bucură de un statut bine definit, dar și de o siguranță socială care-i permite să-și dedice energia proiectelor artistice. Programul expozițional „Window to Europe” va prezenta nu doar creația artiștilor invitați, în mare necunoscuți pentru publicul român, ci și biografia lor profesională și rețeta reinventării în țările de adopție”, a precizat Victoria Nagy Vajda.

Potrivit sursei citate, expoziția „Stări abstracte de Alina Cociere” prezintă pânze din diferite perioade de creație ale artistei, cartografiind întregul ei univers plastic. ”Pictura Alinei, lipsită de cadrul formal al figurativului, reflectă pe deplin năzuința spre libertatea expresiei și cunoașterea de sine”, a mai spus curatorul expoziției.

Alina Cociere s-a născut la Chișinău, într-o familie de medici. A făcut liceul și colegiul de artă plastică, apoi Institutul de Stat de Artă Academică ”V. I. Surikov” din Moscova, care a pregătit-o pentru o carieră academică la Institutul de Arte din Chișinău. Deși formată într-un sistem auster și de factură social-realistă, unde orice abatere de la programul de studiu era penalizată, pictorița alege, totuși, după absolvire, să renunțe la arta figurativă, în care nu se regăsea. Odată cu deschiderea granițelor, după ‘89, Alina decide să se stabilească în Franța, unde locuiește și lucrează până-n prezent.  

Vernisajul expoziției va avea loc astăzi, la București, la ora 17.00. Expoziția va fi deschisă până la 2 aprilie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!