ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Va fi construită o nouă linie electrică aeriană de interconexiune cu România

16:59 | 02.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Resursele financiare destinate construcției stației back-to-back Vulcănești au fost realocate pentru construcția unei noi interconexiuni cu România prin linia electrică aeriană 400 kV Bălți-Suceava și extinderea stației Bălți de 330 kV. Decizia a fost luată la ședința Comitetului interministerial pentru planificare strategică (CIPS) al Guvernului, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Energiei, construcția stației back-to-back de 600 MW la Vulcănești nu mai este justificată din punct de vedere tehnic și economic, după ce Republica Moldova și-a sincronizat sistemul electroenergetic, împreună cu Ucraina, la cel al Europei Continentale (ENTSO-E).

„Interconectarea multiplă cu România ne va permite să devenim parte deplină a ENTSO-E, fără a depinde de Ucraina. Acest proiect este de o importanță strategică pentru Moldova și ne va crește gradul de independență energetică. Construcția noi linii a fost inclusă în planul de investiții al sistemului energetic continental”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Proiectul presupune construcția unei linii electrice aeriene cu tensiunea nominală de 400 kV, cu o lungime de 138 km, din care 90 km pe teritoriul României și 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, pe traseul Suceava (România) - Bălți (R. Moldova), cât și extinderea stației Suceava cu construcția unei noi stații cu tensiunea 400 kV la Bălți. Costul investiției se ridică la circa 40 mln de euro.

Foto: reddit.com

img23001729

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!