ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

16:04 | 10.03.2023 Categorie: Comunicate

Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu Anna Lührmann, ministrul de stat pentru afaceri europene și climă a Germaniei

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu Anna Lührmann, ministrul de stat pentru afaceri europene și climă din cadrul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe.  

Discuția s-a axat pe evoluțiile în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova și asistența ce ar putea fi oferită în acest sens de Germania. 

Oficialul moldovean a informat interlocutorii germani despre eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău în vederea realizării celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, precum și despre consolidarea mecanismului de coordonare a proceselor de integrare europeană, crearea grupurilor de lucru sectoriale și alte procese conexe. A fost reiterat faptul că Republica Moldova pledează pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE în viitorul apropiat. 

Oficialul german a exprimat sprijinul pentru avansarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în contextul implementării standardelor europene. Germania este dispusă să ofere expertiză europeană, fiind deja lansate contactele cu instituțiile implicate în domeniul agriculturii. Anna Lührmann a relatat despre procesele de reflecție cu privire la viitorul politicii de extindere a UE în noul context politic și de securitate.  

Secretarul de stat Vladimir Cuc a menționat că procesul de aderare ar putea fi facilitat prin identificarea opțiunilor de integrare sectorială în Piața Internă a UE, precum valorificarea practică a programelor tematice ale UE (LIFE, Fiscalis, Customs, Single Market Program ș.a.) la care Republica Moldova deja s-a asociat sau este în proces de negociere. 

De asemenea, secretarul de stat Vladimir Cuc și ministra de stat Anna Lührmann au participat la o lecție publică cu genericul „Viitorul Uniunii Europene”, care a avut loc la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!