ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

13:52 | 15.03.2023 Categorie: Comunicate

De Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, CNPF îndeamnă cetățenii să se informeze cu drepturile lor pe piața financiară nebancară

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. În fiecare an, la 15 martie, este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, care a fost instituită pentru a sensibiliza opinia publică despre importanța cunoașterii drepturilor în calitate de consumator, fiind și un bun prilej pentru mobilizare în vederea protejării acestora.

Protecția drepturilor consumatorilor de servicii și produse financiare nebancare reprezintă o prioritate pentru Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), care are prerogativa de a analiza petițiile persoanelor care reclamează serviciile neconforme prestate pe cele trei sectoare aflate sub reglementare și supraveghere - piața de capital, asigurări și creditare nebancară.

În acest sens, CNPF a pus la dispoziția cetățenilor mai multe posibilități de a sesiza autoritatea de supraveghere despre deficiențele și încălcările constatate pe piața financiară nebancară din Republica Moldova. Astfel, consumatorii au posibilitatea să semnaleze practicile incorecte prin depunerea în adresa autorității a unei petiții în scris sau în format electronic (în corespundere cu cerințele stabilite pentru un document electronic).

Pentru a lua decizii responsabile, beneficiarii de produse și servicii financiare nebancare sunt încurajați să se informeze cu drepturile de care dispun, să consulte legile și ghidurile disponibile pe pagina web oficială (www.cnpf.md), dar și materialele educative publicate sistematic pe paginile de Facebook și Linkedin ale instituției, care reprezintă surse valoroase de informare privind cele trei piețe supravegheate. 

De asemenea, CNPF oferă asistență de specialitate cu privire la serviciile/produsele pieței financiare nebancare la sediul instituției (mun. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 77), prin intermediul adresei de e-mail [email protected] și direct la telefon (lista numerelor de contact poate fi accesată aici).

Un dialog activ între CNPF și beneficiari va spori calitatea serviciilor oferite pe piața financiară nebancară și va contribui la asigurarea unui tratament corect și transparent pentru fiecare consumator.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!