ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii de fructe au reuşit realizări importante într-un an plin de provocări, susţine Moldova Fruct

16:58 | 16.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Peste o sută de delegaţi au participat astăzi la Adunarea Generală a membrilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova ”Moldova Fruct”. Agenda evenimentului a inclus raportul de activitate al organizaţiei, precum şi stabilirea priorităţilor pentru perioada următoare, transmite MOLDPRES.

Potrivit directorului executiv Moldova Fruct, Iurie Fală, anul trecut a fost unul plin de provocări, însă au fost notate şi realizări importante. „În 2022, merele noastre au ajuns în 30 de țări, comparativ cu 18 destinații de export din anul precedent. De asemenea, au fost exportate 14,34 de mii de tone de cireșe, ceea ce constituie cu 53% mai mult decât în 2021. În același timp, având în vedere cererea mare, în anul trecut, suprafața livezilor de cais a continuat să crească, or, suprafața totală a plantațiilor e cu 44% mai mare comparativ cu anul 2018. Totodată, datorită participării membrilor Asociației la expoziții internaționale, țara noastră deja este recunoscută sub brand-ul ”Moldova – un gust deosebit”, a estimat Fală.

La rândul său, președintele Asociației, Vitalie Gorincioi, a relevat că succesul producătorilor și exportatorilor de fructe pe o piață nouă, depinde de faptul cum aceștia își îndeplinesc sarcinile de a produce rentabil, din punct de vedere economic, fructe de calitate solicitate pe piețele-țintă, în ambalajul corespunzător și la timpul potrivit; de a coopera pentru vânzări stabile și profitabile pe termen lung; de a investi bani și timp în marketing la fel cum se fac investiții în livezi, frigidere și case de ambalare.

Moldova Fruct reunește 180 de întreprinderi moderne care activează în domeniul agricol: producători, procesatori, exportatori de fructe, dar și prestatori de servicii. Obiectivul strategic al organizației este de a poziționa Republica Moldova ca țară care are livezi și infrastructură post-recoltare moderne și poate oferi fructe proaspete de înaltă calitate.

Foto: Moldova Fruct

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!