ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe proiecții de film vor fi organizate în cadrul Zilelor Francofoniei în R. Moldova

07:30 | 17.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează în perioada 16-21 martie cinci proiecții de film pentru marcarea Zilei Francofoniei și a celor 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei, informează MOLDPRES.

Evenimentele, organizate în colaborare cu instituțiile de învățământ liceal și universitar din R. Moldova, care au ca obiect de activitate studiul intensiv al limbii franceze se vor desfășura după următorul program: 16 martie, ora 13.00 – ”Tata mută munții” la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Mediateca; 20 martie, ora 11.30 – ”Tata mută munții” la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălții, Sala Polivalentă; 20 martie, ora 14.00 - ”Străjerii Deltei” la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți;  21 martie, ora 11.00 - ”Străjerii Deltei” la Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei și 21 martie, ora 14.00 - ”Tata mută munții” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Clasa Viitorului

”Străjerii Deltei (2021, regia Liviu Mărghidan) este un film realizat cu actorii Florentina Țilea, Vasile Calofir, Viorel Păunescu, Elias Ferkin, Ionuț Achivoaie. Mai mulți copii își petrec vacanța de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învață cum să supraviețuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăță apele Dunării de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric, așa că acum copiii au o misiune importantă.

”Tata mută munții” (2021, regia Daniel Sandu) este realizat cu Adrian Titieni, Elena Purea, Judith State, Valeriu Andriuță. Mircea Jianu, un fost ofițer de informații, află că fiul său a fost declarat dispărut în munți. Se duce cu mașina spre locul tragediei, ca orice părinte îngrijorat, în speranța că-l va găsi pe tânăr viu și nevătămat. După câteva zile de căutări zadarnice, Mircea decide să-și adune propria echipă de salvatori, intrând în conflict cu echipa locală. Încet-încet, tatăl care refuză să accepte evidența, devine prizonierul unei bătălii încrâncenate între om și natură.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!