ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

18:09 | 29.03.2023 Categorie: Comunicate

Societățile de asigurare au beneficiat de instruiri privind implementarea Solvency II și a IFRS 17, organizate de CNPF cu suportul USAID și AAM

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Timp de cinci zile, actuarii, specialiștii din domeniul financiar și managerii de risc din cadrul societăților de asigurări au participat la un amplu program de instruiri menit să-i pregătească pentru implementarea Directivei Solvency II, precum și a Standardului IFRS 17. Cursul a fost organizat de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în cooperare cu Proiectul USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA) și Asociația de Actuariat din Moldova (AAM).

Primul modul, desfășurat în perioada 20 – 22 martie 2023, a urmărit familiarizarea asigurătorilor cu cerințele prevăzute de Directiva Solvency II (principalul act legislativ al UE în domeniul asigurărilor), de altfel transpuse parțial în noua lege privind activitatea de asigurare sau de reasigurare, intrată în vigoare la începutul anului 2023. Astfel, în cadrul sesiunilor, expertul internațional Siegbert Baldauf a abordat mai multe subiecte de interes pentru asigurători, de la calculul rezervelor tehnice și determinarea parametrilor de stres, până la rolul funcției actuariale și managementul riscului.

În cadrul celui de-al doilea modul, desfășurat pe 27 și 28 martie curent, expertul Dan Sfetcu a făcut o prezentare detaliată a cerințelor noului standard internațional de raportare financiară pentru contractele de asigurări - IFRS 17. Prezentările au vizat domeniul de aplicare a IFRS 17, cerințele de prezentare și dezvăluire a informației, modelele de evaluare, precum și alte aspecte privind tranziția la noul standard de raportare financiară.

Prezent la eveniment, Vicepreședintele CNPF, Adrian Gheorghiță, a menționat despre importanța consolidării abilităților și competențelor participanților profesioniști ai pieței de asigurări în implementarea cerințelor Solvency II și ale IFRS 17: „Am inițiat acest demers pentru că ne dorim să dezvoltăm și să menținem standarde profesionale înalte atât în rândul autorității de supraveghere, cât și la nivelul pieței”.

În cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de participare, Directorul Proiectului USAID FSTA, Matthew Macellaro, a salutat interesul reprezentanților industriei de asigurări pentru aplicarea cerințelor și standardelor internaționale. „Implementarea regimului Solvency II, dar și a IFRS 17 reprezintă niște procese destul de complexe și complicate, prin urmare, este important ca cei implicați în această tranziție să beneficieze și de o pregătire temeinică.” a subliniat acesta.

La rândul său, Președintele AAM, Oleg Verejan, a mulțumit CNPF și Proiectului USAID FSTA pentru sprijinirea inițiativelor de consolidare a capacităților specialiștilor în domeniul asigurărilor, în special, în condițiile în care pregătirea pentru noile reglementări se află în topul priorităților societăților de asigurări și funcției actuariale din Republica Moldova.

Notă: Instruirile privind implementarea Solvency II și a IFRS 17 reprezintă o continuare a activităților sprijinite de Proiectul USAID FSTA pentru alinierea sectorului de asigurări din Republica Moldova la practicile și normele internaționale. Anterior, Proiectul USAID FSTA a sprijinit organizarea mai multor instruiri în domeniul supravegherii prudențiale și managementului riscului, precum și elaborarea Instrucțiunii de întocmire a Raportului ORSA (evaluarea proprie a riscului și solvabilității). 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!