ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prioritățile sectorului energetic au fost consultate cu principalele asociații de business

19:55 | 30.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Energiei va lansa în anul curent licitațiile pentru capacități mari de generare a energiei din surse regenerabile, acest proces fiind orientat spre obținerea celui mai bun preț la energie pentru consumatori. Despre aceasta a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov la o întâlnire cu reprezentanții principalelor asociații din business, informează MOLDPRES.

La întrevedere au fost discutate prioritățile în domeniul energiei regenerabile, calendarul realizării acestora și așteptările mediului de afaceri. Victor Parlicov a relatat despre inițiativa de a crea în Republica Moldova un teren de testare a noilor tehnologii în domeniul energetic. „Prin Inovation sandbox vom crea condiții mai  rapide decât în alte țări pentru a construi, testa, certifica și lansa pe piață noi tehnologii. Aici vorbim atât de tehnologii de stocare a energiei, electrificarea și hidrogenizarea transportului, orice tip de tehnologii de utilizare a biomasei solide, construcția caselor cu consum de energie aproape de zero, cunoscute ca NZEB”, a declarat ministrul Energiei.

El a punctat că prioritatea pentru Moldova este creșterea capacității rețelei electrice de a absorbi mai multă energie regenerabilă, singurele „linii roșii” fiind impactul asupra mediului.

Reprezentanții mediului de afaceri au evidențiat necesitatea de a îmbunătăți mecanismul de echilibrare a energiei regenerabile, evoluția schemei de suport prin contorizare netă, contribuția resurselor energetice la creșterea competitivității produselor moldovenești pe piețele internaționale, facilitățile fiscale pentru tehnologiile verzi și metodologia de calculare a prețului la produsele petroliere.

Foto: Ministerul Energiei

img23002590

img23002590

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!