ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Explicații de la șeful Vămii: Talmazan precizează dacă sunt limite la introducerea sau scoaterea banilor din țară

14:26 | 10.04.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. Introducerea în Republica Moldova a numerarului în monedă națională, precum şi numerarului şi cecurilor de călătorie în valută străină nu este limitată. Persoanele fizice sunt obligate să declare în scris sumele ce depășesc 10 mii de euro (sau echivalentul lor) pentru o persoană. Totodată, persoanele fizice au dreptul să declare în scris sumele ce nu depășesc 10 mii de euro (sau echivalentul lor) pentru o persoană/călătorie. Precizările au fost făcute de șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, într-un interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES (http://www.moldpres.md/news/2023/04/07/23002857).

„Cu referire la scoaterea valutei din țară este important să cunoaștem că persoanele fizice au dreptul de a scoate numerar în monedă națională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină în sumă totală ce nu depășește 10 mii de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie, fără a prezenta documentele confirmative”, a precizat Igor Talmazan.

Totodată, persoanele fizice au dreptul de a scoate numerar în monedă naţională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină în sumele de peste 10 mii de euro (sau echivalentul lor), însă care nu depășesc 50 mii de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie, cu condiţia prezentării organelor vamale a documentelor confirmative, pentru suma ce depăşeşte 10 mii de euro (sau echivalentul lor).

Igor Talmazan a precizat că este important ca persoanele să se informeze în prealabil pentru a exclude situații neplăcute. Pentru informații și consultații, Serviciul Vamal dispune de un Centru Unic de Apel, care funcționează 24/24 și 7/7 zile în săptămână.

img23002919

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!