ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Culturii Sergiu Prodan: ”Filarmonica Națională are nevoie de o sală-instrument, cu calități acustice”

16:10 | 05.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 mai /MOLDPRES/. Un număr de 27 de proiecte din 13 țări au fost prezentate la concursul internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” cu genericul ”Renaște Filarmonica”, lansat pe 29 septembrie 2022. Drept simbol metaforic al acestei campanii a fost aleasă Pasărea Phoenix – imaginea renașterii Filarmonicii din cenușă, informează MOLDPRES.

Proiectele au fost evaluate ieri de către un juriu internațional în frunte cu arhitectul Lino Bianco, Ambasadorul Maltei în R. Moldova. Rezultatele au fost anunțate astăzi într-o conferință de presă, organizată la Facultatea de Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei.

Solicitat de agenție, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a spus că aceasta este prima etapă – evaluarea soluțiilor arhitecturale. ”Acestea sunt idei arhitecturale, nu proiecte de execuție. Proiectul urmează a fi negociat, contractat cu compania câștigătoare. Totodată, proiectul va fi discutat și de societatea civilă. Săptămâna trecută am avut onoarea să particip la un concert simfonic la Filarmonica din Paris și m-am convins încă o dată că acustica modernă într-o sală de muzică academică este extrem de importantă. Cerința pe care am pus-o noi pentru toți participanții la acest concurs a fost calitățile acustice ale viitoarei săli. R. Moldova a livrat și livrează în continuare omenirii artiști de mare talent. Este regretabil faptul că toți acești mari artiști au avut ocazia să audă vocea sau instrumentul muzical din mâinile lor abia când au plecat, pentru că în țara noastră toate sălile de concert care au existat sau există la ora actuală, n-au fost construite pentru asemenea destinație. Dar cerințele față de sală sunt categorice și nu ne vom întoarce într-o aproximație și într-un compromis. Filarmonica Națională are nevoie de o sală-instrument, cu calități acustice”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

Prezentă la eveniment, cântăreața Valentina Nafornița a afirmat că avem șansa să construim o sală cu o acustică fantastică, de care se vor bucura atât artiștii, cât și spectatorii. Iar directorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol a spus că este convinsă că această sală va deveni centrul spiritual al R. Moldova.

În cadrul concursului, pe primul loc s-a clasat compania Bez+Kock Architekten General Planer GmbH din Germania, autor principal – Kock Thorsten, coautor – Bez Martin, pe locul II – ”CATARAGA Achitects SRL”, autor principal – Vitalie Cataraga, coautor – Gheorghe Cavca și pe locul III – compania ”Tobias Wulf”, autor principal – Tobias Wulf. Locul I în afara concursului a revenit studenților de la Facultatea de Urbanism și Arhitectură a UTM.

Pe 24 septembrie 2020, un incendiu a mistuit peste 3500 m2 din clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Focul a distrus aproape în întregime edificiul, ambele săli de concerte fiind devastate, şi a ars mai multe instrumente muzicale, unele de unicat. Edificiul Filarmonicii a fost construit în 1912.

img23003601

img23003601

img23003601

img23003601

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!