ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experți europeni vor ajuta R. Moldova în scrierea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii

07:59 | 10.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. În luna iunie curent, o echipă de experţi europeni se va afla în Republica Moldova pentru a explica în detaliu care sunt criteriile şi condiţiile de creare a unui proiect de succes în cadrul mecanismului Uniunii Europene de dezvoltare a infrastructurii transporturilor şi drumurilor. Despre aceasta a declarat Comisarul Uniunii Europene pentru Transporturi, Adina Vălean, care a susținut aseară o conferință de presă la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Potrivit Comisarului, proiectele UE sunt aprobate de un Comitet independent şi nu sunt acordate de autoritățile europene. Comitetul are o metodă de evaluare, bazată pe judecăţi punctate de metodologii bine stabilite în domeniu care determină valoarea proiectului, făcând o ierarhie.

„În Uniunea Europeană este o mare concurență în ceea ce privește distribuirea fondurilor de infrastructură. Lumea are nevoie de bani, dar întotdeauna se găseşte un bun echilibru privind nevoile de dezvoltare în diverse părţi ale reţelei. Or, ţări care sunt deja foarte dezvoltate şi au mai multe surse de finanţare îşi dau seama că se află într-o competiţie cu ţări care au mai mare nevoie de susţinere. Nu e pe principiul cine-i mai mare şi mai tare, acela prinde proiectul”, a precizat Vălean.

„Pe de altă parte, Moldova se află într-o situaţie stresantă din punct de vedere al infrastructurii şi anume nevoia de a participa în aşa-zisele „coridoare ale solidarităţii”, şi pe această cale vreau să le mulţumesc autorităţilor de la Chişinău pentru implicare şi efortul depus. Se face mult pentru a îmbunătăţi aceste coridoare, din care face parte şi Republica Moldova, în contextul transportării mărfurilor din/înspre Ucraina. Este un moment foarte potrivit pentru Moldova să vină cu proiectele şi priorităţile ei, având şanse foarte bune. Bineînțeles, dacă acestea vor fi scrise cu calitate, pentru că acesta este criteriul principal”, a menţionat Comisarul european.

Adina Vălean a efectuat ieri o vizită la Chişinău, în cadrul căreia a avut întrevederi cu preşedintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean. De asemenea, oficialul european a participat la semnarea Acordului Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF), precum şi Acordurilor între R. Moldova și România privind modernizarea a trei poduri peste Prut de la nord la sud: Podul Sculeni - Sculeni, Podul Leușeni - Albița și Podul Cahul – Oancea.

Foto: asd.md

img23003681

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!