ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a unei artiste ucrainene a fost vernisată la un muzeu din capitală

12:53 | 10.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată astăzi o expoziție dedicată artistei ucrainene de artă populară Maria Prymachenko cu genericul „Universul ucrainean al Mariei Prymachenko la Chișinău”. Evenimentul a fost organizat de Institutul Polonez la București, Ambasada Poloniei și Ambasada Ucrainei la Chișinău în parteneriat cu instituția gazdă, în contextul Anului Culturii Ucrainene în R. Moldova, informează MOLDPRES.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Ivankiv, aflat în regiunea Kiev, a ars pe 27 februarie 2022 în timpul invaziei ruse. În colecția sa se aflau 25 de lucrări aparținând artistei ucrainene Maria Prymachenko. O parte dintre ele au fost salvate de locuitorii orașului, care le-au scos din clădirea cuprinsă de flăcări.

Solicitat de MOLDPRES, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, a spus că aceasta este o expoziție inedită, dedicată pictoriței Maria Prymachenko, care s-a născut în 1908, înainte de Primul Război Mondial, a trăit în satul ei natal, de lângă orășelul Ivankiv și a murit în 1997. ”Picturile ei reprezintă codul cultural tradițional al Ucrainei, care sută la sută reflectă caracterul ucrainean și un etalon al artei naive din Ucraina. Elementul interesant în această expoziție este că aici sunt prezente nu numai picturi care  se păstrează în muzeele ucrainene, dar și cele care au fost pierudut în perioada de ocupație rusească. Le mulțumesc tuturor celor care contribuit la organizarea acestei expoziții: Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Institutului Cultural Polonez și Ambasadei Poloniei,  care au făcut posibil ca acest eveniment să aibă loc”, a subliniat diplomatul ucrainean.

În context, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Livia Sârbu, a menționat că expoziția prezintă o parte din tablourile care au fost distruse în timpul invaziei rusești. ”Este rezultatul unei colaborări frumoase între muzeul nostru, Institutul Polonez la București, Ambasada Poloniei și Ambasada a Ucrainei la Chișinău. Lumea trebuie să cunoască aceste lucrări minunate, pe care, din păcate, nu vom mai avea ocazia să le vedem în original. În total sunt 14 lucrări de pictură, care redau viața de la sat, diferite activități și obiceiuri ucrainene”, a precizat Livia Sârbu.

Artista și-a petrecut ultimii opt ani de viață țintuită la pat. A pictat, a predat și a primit oaspeți până în ultimele clipe. A murit pe 18 august 1997, în același sat în care s-a născut. A primit Premiul Național „Taras Shevchenko” pentru merite în slujba artei URSS, iar UNESCO a declarat anul 2009 drept Anul Maria Prymachenko. În memoria sa, o planetă mică a primit numele „14624 Prymachenko”. După ce a vizitat o expoziție cu lucrările lui Prymachenko la Paris, Pablo Picasso a spus: „Mă înclin în fața minunilor artistice ale acestei strălucite ucrainence”.

Expoziția va fi deschisă până la 10 iunie.

img23003704

img23003704

img23003704

img23003704

img23003704

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!