ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ce-a de-a doua ediție a Moldova Electronics Forum, organizată la Chișinău

13:26 | 11.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 11 mai /MOLDPRES/. Reprezentanți naționali și internaționali ai industriei electronice s-au reunit astăzi la Chișinău la cea de-a doua ediție a „Moldova Electronics Forum”. La eveniment au fost discutate problemele cu care se confruntă sectorul și perspectivele de dezvoltare a acestuia, transmite MOLDPRES.

La deschiderea evenimentului a fost prezent premierul Dorin Recean. Oficialul a punctat că Republica Moldova are premise foarte bune pentru dezvoltarea sectorului electronicii, beneficiind de personal calificat, dar și de un context geopolitic favorabil. „La Chișinău poți să faci orice produs ce poate fi fabricat oriunde pe această planetă și depinde de noi dacă putem să exploatăm aceste oportunități. Ușile Guvernului și ale prim-ministrului vor fi mereu deschise pentru toți cei care au o inițiativă și vor să o implementeze, care vor să creeze un produs nou sau să lanseze o inovație”, a conchis Dorin Recean.

Președintele Asociației Companiilor din Industria Electronică (ACEM), Vitalie Eșanu a afirmat că în prezent în industria electronică în R. Moldova activează câteva sute de întreprinderi, volumul de producție al cărora ajunge la sute de milioane de dolari. Circa 90-95 la sută din produsele fabricate sunt destinate exportului. „Noi producem utilaje sofisticate. Avem produse care au fost exportate în peste 40 de țări. Avem intenția de a da în exploatare o uzină de producere a autobuzelor electrice. Electronica reprezintă viitorul Moldovei”, a spus Vitalie Eșanu.

Directorul interimar al Agenției de Investiții, Ion Iordachi a afirmat că sectorul electronic este parte indispensabilă atât din oferta investițională de țară, cât și din oferta de export, iar țara noastră este pregătită pentru noi colaborări în domeniu și de accederea pe noi piețe.  

Industria electronică autohtonă întrunește în prezent peste 170 de companii cu aproximativ 16 000 de angajați, fiind un sector de perspectivă privind contribuția la PIB, crearea locurilor de muncă și atragerea investițiilor străine directe. 

img23003739

img23003739

img23003739

img23003739

img23003739

img23003739

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!