ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a audiat raportul CNA pentru anul 2022

14:08 | 12.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Șeful Centrului Național Anticorupție (CNA) Iulian Rusu a prezentat astăzi în plenul Parlamentului raportul de activitate a instituției pentru anul trecut. Potrivit documentului, pe parcursul 2022, ofițerii CNA au depistat 539 de infracțiuni, 401 dintre acestea fiind infracțiuni de corupție, comunică MOLDPRES.

Șeful CNA a declarat în plen că instituția se confruntă cu lipsă de personal din cauza salariilor mici și a menționat că relațiile cu Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție sunt neclare în ultima vreme, iar mai multe dosare de rezonanță nu sunt investigate de cele două procuraturi.

„Când un medic ia 500 de lei, se găsesc și camere de supraveghere și alte măsuri speciale de investigație, și interceptarea telefoanelor. Eu cred că trebuie să ne concentrăm pe cazurile cele mai importante, care afectează cel mai mult societatea noastră”, a opinat șeful CNA.

El a precizat că, pe parcursul anului 2022, au fost inițiate 487 de cauze penale. 234 dintre acestea au constituit infracțiuni de corupție, iar 105 infracțiuni conexe celor de corupție (abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu sau îmbogățire ilicită). De asemenea, au fost inițiate cauze penale pentru escrocherie, delapidarea averii străine, spălarea banilor, falsul informatic.

Tot pe parcursul anului trecut, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a aplicat sechestre în valoare de două miliarde de lei.

În baza informațiilor prezentate, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a emis o serie de recomandări pentru activitatea ulterioară a CNA. Astfel, Centrul Național Anticorupție va contribui, în continuare, la combaterea corupției sistemice, precum și la combaterea corupției în domeniul achizițiilor publice, al construcțiilor și în sectorul energetic. De asemenea, se recomandă ca activitatea CNA să fie orientată inclusiv spre executarea programelor de reparații a drumurilor și spre procesul de gestionare a fondurilor externe.

Foto: Parlament

img23003787

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!