ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

23 de medici rezidenți au susținut un examen european

10:41 | 13.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 13 mai /MOLDPRES/. Un număr de 23 de medici rezidenți – absolvenți ai specialității Anesteziologie și terapie intensivă (ATI) în anul 2023 au susținut examenul On-Line Assessment (OLA), organizat de Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă (European Society of Anaesthesiology and Intensive Care/ESAIC). Evaluarea OLA este parte componentă obligatorie a examenului de absolvire a studiilor postuniversitare prin rezidențiat pentru toți medicii rezidenți de la specialitatea Anesteziologie și și terapie intensivă, comunică MOLDPRES.

Potrivit serviciului de presă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, examenul s-a desfășurat la Centrul Universitar de Simulare și a durat 180 de minute, conținând 120 de întrebări, fiind divizat în două părți: Partea A (științe fundamentale aplicate în ATI) și Partea B (anesteziologie clinică, terapie intensivă, tratament al durerii și urgențe medicale). 

Pe tot parcursul examenului test a fost menținută legătura cu coordonatorul OLA ESAIC, care a urmărit în timp real, de la centrul computațional: logarea, tot procesul de evaluare și de-logarea candidaților, concomitent în toate țările care au avut înscriși candidați la acest examen. 

Conform regulamentului OLA, supraveghetorii testării on-line au inclus reprezentanți ai ambelor catedre de profil. Rezultatele probei test vor fi disponibile în câteva săptămâni și reprezintă o informație confidențială, în fiecare an aceasta fiind transmisă exclusiv șefilor de catedră și președintelui Comisiei examenelor de stat la specialitatea ATI, pentru calcularea notei finale.

Taxa de examinare pentru candidații autohtoni înscriși (50 de euro per candidat) a fost achitată de către Societatea de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova (SARRM).

Conform sursei citate, recunoașterea examenului OLA ca parte componentă a examenului de absolvire a studiilor postuniversitare prin rezidențiat la specialitatea ATI reprezintă o finalitate a acordurilor de colaborare între ESAIC, Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă și SARRM, cu sprijinul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. Grație implementării examenului OLA, va fi posibilă alinierea competențelor teoretice ale rezidenților de la specialitatea Anesteziologie și terapie intensivă la standarde europene și asigurarea transparenței totale.

Foto: USMF „Nicolae Testemițanu”

img23003810

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!