ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernatorul BNM: Inflația în Republica Moldova se află pe un trend ferm descendent

18:50 | 15.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mai /MOLDPRES/. Inflația în Republica Moldova se află pe un trend ferm descendent, scăzând de la 34,6 % în noiembrie 2022, până la 18,1 % la finele lunii aprilie curent. Informațiile au fost prezentate astăzi de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Octavian Armașu, care a făcut public Raportul asupra inflației, transmite MOLDPRES.

„Acesta este rezultatul măsurilor de politică monetară ale BNM care au permis ca inflația să revină sub control, să nu crească și revină cu fermitate spre țintă”, a punctat Octavian Armașu.

„Tendința descendentă a ratei anuale a indicelui prețurilor de consum va continua în perioada următoare în condițiile unei cereri interne modeste, scăderii tarifului la energia electrică, precum și ale unui efect al perioadei de bază ridicate din anul precedent. Situația tensionată în regiune și riscurile escaladării acesteia, volatilitatea sporită a prețurilor la resursele energetice și modalitatea de ajustare a tarifelor mențin incertitudinea pronunțată aferentă prognozei pe termen scurt și mediu a inflației”, este menționat în Raportul BNM.

Potrivit instituției, „rata anuală a inflației va continua o tendință descendentă rapidă pe parcursul anului curent și, ulterior, relativ stabilă până la sfârșitul perioadei de prognoză”. Inflația va reveni în intervalul de variație al țintei în trimestrul IV 2023 și se va menține până la sfârșitul orizontului de prognoză, conform datelor BNM.  

Raportul asupra inflației prezentat astăzi de BNM a stat la baza deciziei de săptămâna trecută de diminuare a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt de la 14 la sută până la 10 % anual.

img23003871

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!