ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EPC Summit Moldova: Industria ospitalieră ar putea avea vânzări suplimentare de până la 10 milioane de lei

09:16 | 16.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Găzduirea de către Moldova a Summitului Comunității Politice Europene va contribui la dezvoltarea economiei țării atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. Experții estimează că firmele de la noi, în special sectorul HoReCa, vor avea vânzări suplimentare de la 6 până la 10 milioane de lei (500 mii de euro), transmite MOLDPRES.

Deși necesită resurse semnificative, inclusiv îmbunătățiri ale infrastructurii, măsuri de securitate și sprijin logistic, experții naționali consideră că evenimentul va duce la recuperarea lor, prin beneficiile  pentru dezvoltarea sectorului de business și a climatului investițional în general.

„Atunci când o companie de la noi din țară dorește să identifice un nou client sau furnizor de peste hotare, de regulă, primul filtru de evaluare este țara de unde provine și, abia, apoi, nemijlocit, compania. Faptul că Moldova va găzdui un eveniment cu prezența mai multor lideri influenți de state și guverne, și se va afla în lumina reflectoarelor internaționale, la cele mai redutabile instituții media din lume, va crește notorietatea și prestigiul țării, iar asta va facilita deschiderea ușilor în exterior și pentru afacerile de la noi”, a afirmat expertul Stas Madan, director al programului „Mediu de afaceri și IMM” al Expert-Grup.

De asemenea, experții mai susțin că Summitul Comunității Politice Europene  va oferi mai multe instrumente de calitate întregului nostru sistem de diplomație economică, pentru a valorifica oportunități de promovare a exporturilor și atragere a investițiilor.

„De altfel, și locația evenimentului – o vinărie, creează premise de a extinde geografia consumatorilor de vin moldovenesc pentru industria fanion a țării noastre. Nu putem exclude și beneficiile economice imediate ale acestui eveniment. Estimativ, reieșind din numărul de delegați și jurnaliști străini care vor fi prezenți în contextul acestui eveniment, aproximativ 1500-2000 de persoane, firmele de la noi, în special sectorul HoReCa, vor avea vânzări suplimentare de la 6 până la 10 milioane de lei”, a conchis Stas Madan. 

Summitul CPE va avea loc la 1 iunie, în localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi. Evenimentul va reuni aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene.

img23003881

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!