ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe spectacole vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023

17:42 | 24.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. În cadrul Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023 (Bienala Teatrului Național „Eugène Ionesco”), ediția a XIII-a, care se va desfășura în perioada 26 mai-4 iunie la Chișinău, vor avea loc mai multe spectacole, informează MOLDPRES.

Deschiderea oficială a Festivalului BITEI 2023 va avea loc în ziua de vineri, 26 mai, la ora 18.00, în incinta Teatrului Național „Eugène Ionesco”. Va urma premiera spectacolului ”Revizorul” de Nikolai Gogol, în regia lui Pertu Vutcărău. 

Sâmbătă, 27 mai, la ora 16.00, în incinta Teatrului Național „Eugène Ionesco”, va avea loc vernisarea expoziției fotografice cu genericul ”Teatrul Național „Eugène Ionesco” din Chișinău și Compania Teatrală Kaze din Tokyo – călătorind împreună prin lumea teatrului”. Expoziția va reflecta istoria unui parteneriat artistic, de-a lungul mai multor ani, a celor două echipe teatrale din Japonia și Republica Moldova. La ora 18.00, la același teatru se va juca spectacolul ”Spune ceva, frate!” de Ion Sapdaru (în regia autorului) – o poveste a doi fii rătăcitori și o dramă a întârzierilor în viață. La ora 21.00, în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va avea loc spectacolul în plein-air Moby Dick după Herman Melville – un spectacol alegoric creat de Teatro dei Venti (Italia), implicând o uriașă mașinărie de teatru și o echipă de 20 de artiști, inclusiv actori, muzicieni, acrobați și tehnicieni.

Duminică, 28 mai, la ora 17.00, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” va fi prezentat spectacolul ”Prieteni vechi” de Yuan Zhi, în regia lui Sun Qishun. Piesa spune povestea a doi „prieteni vechi” care pornesc într-o călătorie cu totul specială de redescoperire a prieteniei și a frumuseții adevărate a vieții. La ora 19.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco” va avea loc spectacolul ”Luxuria”, în regia lui David Gutiérrez și a lui Paula Reyes de la Compania Barcelona Flamenco Ballet (Spania), care va combină elemente de dans și muzică flamenco tradiționale, cu elemente de balet și muzică contemporană, transportând publicul în lumea suspansului, a intrigii, în dinamica complexă a puterii pasiunii, iubirii, nebuniei și tragediei.

Duminică, 4 iunie, în ultima zi a Festivalului BITEI, la ora 16.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” se va juca spectacolul Balada despre Narayama după Shichiro Fukazawa, în regia lui Yukio Sekiya de la Gekidanichikyo-Hachimaru 1980 Theatre Company (Japonia). Iar la ora 18.00, la Teatrul Național „Eugène Ionesco” va avea loc spectacol muzical „Lupii lui Calancea” prezentat de Alex Calancea Band. După acest spectacol, la ora 20.00, la același teatru va avea loc ceremonia de închidere a Festivalului BITEI 2023 (ediția a XIII-a).

În total, în cadrul BITEI vor fi prezentate 18 spectacole.

img23004191

img23004191

img23004191

img23004191

img23004191

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!