ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expoziție la un muzeu din capitală: ”Vocea copilului în literatură”

18:22 | 30.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. La Muzeul Național al Literaturii Române a fost vernisată astăzi expoziția stradală cu genericul ”Vocea copilului în literatură”, organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Margareta Curtescu, curatorul expoziției, a menționat că, propunându-și să reflecte vocea copilului în literatură, aceasta prezintă 16 texte și fragmente de texte din creația scriitorilor români din Basarabia: Liviu Deleanu, Magda Isanos, Ion Druță, Aureliu Busuioc, Spiridon Vangheli, Grigore Vieru, Paul Goma, Vasile Romanciuc, Nicolae Popa, Irina Nechit, Lorina Bălteanu, Liliana Corobca, Ștefan Baștovoi, Tatiana Țîbuleac, Ionela Hadârcă și Maria Pilchin.

”Conceptul expoziției constă în prezentarea copilului ca personaj literar, proiectat în propriul discurs, rostit la persoana întâi sau inclus implicit în demersul textual, discurs în care îi sunt reliefate lumea de emoții și de idei, aspirațiile, neliniștile, visele, frustrările, reacțiile la realitățile familiale sau la cele sociale sau culturale din diverse perioade istorice etc. Intenția noastră a fost să explorăm și să ilustrăm, prin intermediul textului artistic, universul interior infantil, definit de însuși copilul, experiențele pe care le dobândește în urma contactului cu formele cotidianului, cu lumea adulților”, a precizat Margareta Curtescu.

Potrivit sursei citate, aceste exemple de vorbire directă sau indirectă, aparținând personajelor literare de vârstă mică, îi vor transmite lectorului mesajul că, la orice vârstă, evenimentele din lumea exterioară reverberează benefic sau dramatic în sufletul și în conștiința copilului, că impactul realității în care trăiește se va resimți nu doar imediat în comportamentul său, ci îi va determina condiția de mai târziu.

În context, directorul instituției, Maria Șleahtițchi și-a exprimat speranța că expoziția va fi vizitată atât de copii, cât și de maturi, iar scriitorul Nicolae Popa a subliniat că, deși se consideră că scrisul e un chin, în scris nu poți să ai o mai mare plăcere decât când scrii pentru copii. ”Pentru copii se scrie ca și pentru maturi, dar un pic mai bine”, a constatat Nicolae Popa.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 5 septembrie 2023.

img23004370

img23004370

img23004370

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!