ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A început plenara Summitului CPE. Maia Sandu: Reuniunea este o expresie a hotărârii noastre de acționa împreună, ca o familie

13:03 | 01.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 1 iun. /MOLDPRES/. Ședința plenară a Summitului Comunității Politice Europene a început astăzi la amiază la complexul vitivinicol Castel Mimi, situat în localitatea Bulboaca. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că reuniunea organizată în țara noastră este o expresie clară a unității, forței și hotărârii statelor participante de acționa împreună, ca o familie care rămâne unită și colaborează pentru a rezolva probleme comune, transmite MOLDPRES.

Ședința a început imediat ce toate delegațiile au ajuns la Castel Mimi, fiind întâmpinate pe covorul roșu de șefa statului, Maia Sandu. Reuniți la masa discuțiilor, cei circa 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni urmează să abordeze subiecte legate securitate, energetică și conectivitate. Potrivit agendei publice a evenimentului, ședința plenară ar urma să dureze circa 30 de minute.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Summitul CPE reprezintă „o platformă pentru identificarea unor soluții la care putem să ne angajăm cu toții pentru a readuce pacea pe continentul european și a-l proteja”. „Summitul este o expresie clară a unității, forței și hotărârii noastre de acționa împreună ca o familie care rămâne unită și colaborează pentru a rezolva probleme comune. În următoarele ore, dorim să avem o dezbatere privind modul în care putem consolida securitatea continentului și cum putem rezolva consecințele invaziei ruse împotriva Ucrainei. Va trebuie să găsim soluții pentru crizele din domeniul energiei, trebuie să ne îndreptăm spre un sistem energetic paneuropean mai curat și mai sigur”, a spus Maia Sandu.

Evenimentul va continua cu ședințele grupurilor de lucru. După-amiaza zilei va fi rezervată întâlnirilor bilaterale dintre liderii prezenți la eveniment. În seara zilei, la ora 17.00, este programată o conferință de presă susținută de șefa statului, Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat pentru MOLDPRES că alături de șefa statului, declarații pentru presă vor face și alți lideri europeni.

Republica Moldova găzduiește astăzi cel mai important eveniment politic din istoria sa – Summitul Comunității Politice Europene, care întrunește circa 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. 

img23004444

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!