ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele României: Este interesul nostru, al tuturor, ca Moldova să fie stabilă și puternică

15:47 | 01.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 1 iun. /MOLDPRES/. Securitatea are multe fațete. Mă gândesc nu neapărat la securitatea militară, în acest sens, fiindcă Moldova s-a declarat neutră, dar vorbim, de exemplu, de securitate energetică, de stabilitatea statului și așa mai departe și este interesul nostru al tuturor ca Moldova să fie și să rămână stabilă.  Afirmațiile au fost făcute de președintelui României, Klaus Iohannis, prezent la Summitul Comunității Politice, comunică MOLDPRES.

Astăzi, în cadrul Summitului Comunității Politice șeful statului român a semnat un document prin care România susține aderarea Ucrainei la NATO. Întrebat de jurnaliști dacă și Moldova ar putea eventual să adere la NATO, șeful de la Cotroceni a menționat că europenii trebuie să ajute Ucraina și Republica Moldova.

“Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut. Atât de simplu este. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care ajutăm Ucraina și Moldova. O facem fiindcă așa este corect. Fiindcă, după părerea noastră, ei sunt parte din Europa democratică. Ei sunt o parte din comunitatea noastră și aici deja putem să ne dăm seama care este plusvaloarea acestui format european. Deci Moldova și Ucraina sunt dintre ai noștri, iar în ce privește summitul NATO, sigur se vor discuta variantele care sunt posibile, însă un așa numit calendar nu există. Vom vedea dacă este util pentru Moldova sau nu, sau dacă mai degrabă ar induce niște reacții nedorite. Evident și pentru Moldova ar fi greșit să ne concentrăm doar pe aspectul de integrare europeană. Securitatea are multe fațete. Mă gândesc nu neapărat la securitatea militară, în acest sens, fiindcă Moldova s-a declarat neutră, dar vorbim, de exemplu, de securitate energetică, de stabilitatea statului și așa mai departe și este interesul nostru al tuturor ca Moldova să fie și să rămână stabilă”, a spus Iohannis.

img23004456

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!