ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MOLDPRES LA FORUM MEDIA: Nu putem dezvolta o societate democratică fără o presă puternică, liberă și independentă

07:10 | 05.06.2023 Categorie: Societate

Sofia, 5 iun. /MOLDPRES/. Nu putem dezvolta o societate democratică fără o mass-media puternică, liberă și independentă. Declaraţia a fost făcută ieri, de președintele Bulgariei, Rumen Radev, la cea de-a 18-a întâlnire mondială a presei bulgare, organizată de Agenția Telegrafică Bulgară (BTA), la care a participat şi Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 1-4 iunie, la Kazanlak,  orașul care sărbătorește în prezent cea de-a 120-a aniversare a Festivalului Trandafirilor, transmite MOLDPRES.

„Doar mass-media liberă poate apăra adevărul și justiția corectă. Mediul informaţional devine din ce în ce mai mult un criteriu pentru libertatea societății însăși. Libertatea presei se termină acolo unde jurnalistul, editorul său sau mass-media în sine sunt dependente de interese economice, politice, corporative sau externe. Libertatea presei trebuie să fie sarcina principală a autorităţilor”, a subliniat președintele Radev.

Şeful statului bulgar i-a mulțumit directorului general al BTA, Kiril Valchev, pentru organizarea Forumului „Media și libertatea”, „o întâlnire globală a presei bulgare, ceea ce este important pentru că reuniunea s-a impus ca un forum extrem de important, în care comunitatea profesională se unește în discuții importante pe teme și probleme care se referă atât la mass-media, cât și la societate, în căutarea unor soluţii pe măsura realităţii”.  Potrivit lui Radev, această întâlnire are o sarcină specială, deoarece face parte din legătura puternică dintre Bulgaria și comunitățile din străinătate.

Prima Întâlnire Mondială a Presei Bulgare a fost organizată la Sofia, în perioada 23-25 ​​mai 2005, la inițiativa Agenției Telegrafice Bulgare.

Agenția Informațională de Stat MOLDPRES a încheiat în martie curent un Acord de colaborare cu Agenția Telegrafică Bulgară (BTA) din Bulgaria. Documentul prevede schimb de experiență şi difuzarea reciprocă a știrilor și produselor informaționale. Agenția Telegrafică Bulgară este o agenția națională de știri din Bulgaria creată în anul 1898. Agenția este o instituție independentă ce are drept scop oferirea informațiilor de actualitate abonaților și cetățenilor Bulgariei. BTA oferă o gamă largă de servicii, printre care: știri din diverse domenii și materiale fotografice. Totodată, instituția lucrează în strânsă cooperare cu agențiile internaționale.

Cor. Lilia Grubîi, Bulgaria

img23004512

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!