ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe timp de caniculă, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la calitatea produselor alimentare

18:22 | 23.06.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a formulat o serie de recomandări pentru consumatori și operatorii din domeniului alimentar, în contextul codului galben de caniculă anunțat de meteorologi, transmite MOLDPRES.

Astfel, specialiștii ANSA recomandă cetățenilor să procure produse alimentare doar din locuri autorizate și să evite situațiile în care se pot achiziționa produse neconforme, ce pot pune în pericol sănătatea și chiar viața. Totodată, consumatorii ar trebui să citească cu atenție eticheta produselor, pentru a se informa despre calitatea și compoziția acestora. Informația de pe etichetă trebuie să cuprindă denumirea produsului, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data limită de consum, țara de origine, condițiile speciale de păstrare și de utilizare. 

Ambalajul alimentelor trebuie să fie curat, nedeteriorat și să nu fie bombat. Carnea, peștele și legumele trebuie procesate pe sectoare diferite. Consumatorii pot verifica senzorial calitatea produselor alimentare pe care le cumpără, prin analiza culorii, mirosului, aspectului și gustului.

După procurare, produsele trebuie să fie păstrate conform indicațiilor înscrise de producător pe ambalaj, respectând condițiile legate de temperatura de păstrare și umiditatea. La fel de importantă este și respectarea păstrării produselor în frigidere din momentul producerii, procurării și până la consumul acestora.

Pe lângă calitate, cetățenii ar trebui să fie atenți la igiena personalului care îi deservește și la condițiile sanitare de comercializare a alimentelor. Specialiștii ANSA menționează, de asemenea, stringența asigurării tehnico-sanitară a blocurilor alimentare.

În cazul în care consumatorii constată nereguli la procurarea produselor alimentare, aceștia pot depune reclamații către subdiviziunile teritoriale ale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md.

Foto simbol

img23005046

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!