ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 11 localități din țară se va desfășura Recensământul de probă al populației și locuințelor

14:16 | 25.08.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. În 11 localități din Republica Moldova se va desfășura, în perioada 28 august – 10 octombrie curent, Recensământul de probă al populației și locuințelor. Astfel, începând cu ziua de luni, recenzorii vor merge în sectoarele de recenzare din localitățile vizate pentru a colecta datele. Cheltuielile pentru desfășurarea exercițiului se ridică la 5 mln de lei (250 de mii de euro), transmite MOLDPRES.

Cele 11 localități au fost selectate din regiunile nord, centru și sud ale țării, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia. Datele vor fi colectate de 120 de recenzori. Aceștia se vor afla în teren între orele 08.00 – 21.00. Dacă recenzorul nu va găsi pe nimeni acasă, el va vizita locuința vizată în altă zi, la altă oră. Datele oferite la recensământ de către persoanele recenzate sunt strict confidențiale și protejate conform legii, iar datele personale nu vor fi divulgate nimănui. Acestea se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea rezultatelor în formă de date statistice generalizate, fără a fi posibilă identificarea persoanei.

Directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, a declarat astăzi că recensământul de probă este o etapă de pregătire a Recensământului populației și locuințelor planificat pentru anul 2024. Acesta are scopul de a testa chestionarele de recensământ, instrumentele de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării. Recensământul de probă, de asemenea, ajută la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate. 

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a afirmat că recensământul din anul 2024 va fi cel de-al treilea din istoria Republicii Moldova și este un exercițiu complex și important pentru țara noastră. „În anul 2014, din păcate am avut un recensământ datele căruia nu pot fi utilizate, iar Guvernul își propune să dezvolte politici publice în baza datelor și a evidențelor, și mai puțin pe partea de emoții. Din acest considerent, recensământul de probă este un test important pentru noi”, a afirmat Mija. Oficialul a îndemnat cetățenii să fie receptivi, iar autoritățile locale să acorde suportul necesar în desfășurarea exercițiului.

Pentru organizarea Recensământului din anul 2024, țara noastră va beneficia de o susținere financiară de 2,075 mln de euro din partea Uniunii Europene și a Fondului ONU pentru Populație (UNFPA).

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a afirmat că UE va monitoriza modalitatea de desfășurare a recensământului și calitatea datelor colectate. „Suportul UE nu se va limita doar la asistența tehnică și monitorizare, dar vom contribui și la achiziționarea de echipamente și la desfășurarea unei campanii masive de informare a cetățenilor”, a spus Jānis Mažeiks.

Reprezentanta de țară a Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) Moldova, Nigina Abaszada, a menționat că organizația pe care o reprezintă va susține desfășurarea acestui exercițiu prin achiziționarea de echipamente și asistența tehnică necesară. „Acum Moldova se află pe calea integrării europene și progresele obținute în realizarea angajamentelor asumate pot fi măsurate doar în baza unor date statistice de calitate. Datele statistice de încredere au un rol cheie în planificarea activităților necesare în viitor”, a conchis Nigina Abaszada.

Recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la zece ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale. Ultimul recensământ a avut loc în Republica Moldova în anul 2014.

img23006736

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!