ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

METEO: Septembrie începe cu vreme răcoroasă şi cer noros

14:16 | 01.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. După o perioadă toridă, vremea se va răcori în acest sfârşit de săptămână, care este şi primul din această toamnă, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, primul weekend din septembrie va fi caracterizat de valori termice încadrate până la 30 de grade, ziua, şi până la 17 grade Celsius, noaptea.

În perioada de referinţă, se aşteaptă cer variabil, preponderent noros, fără precipitaţii.

Aceeaşi tendinţă meteorologică se va menţine şi la începutul săptămânii următoare, însă de marţi vremea va reveni la indicatorii caniculari.

Răpciune este denumirea lunii septembrie, în calendarul popular. Cârstovul viilor, Teclele, Filipii de toamnă sunt numai câteva dintre sărbătorile tradiţionale româneşti pline de obiceiurile lui Răpciune. „În luna Răpciuni cad copiii pe tăciuni” spune o vorbă din bătrâni. Şi asta pentru că această perioadă din an este dedicată culesului viilor. În calendarul popular, sărbătorile lui Răpciune sunt specifice trecerii dintre anotimpuri, la echinocțiul de toamnă. În emisfera nordică septembrie este echivalenta lunii martie din emisfera sudică, unde începe primăvara.

Foto simbol

img23006878

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!