ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statul va aloca în acest an 25 mln de lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor sanitare în şcoli

12:19 | 19.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Pentru anul 2023 din bugetul de stat au fost alocaţi 25 de milioane de lei (1,25 mln de euro) în vederea creării sau renovării blocurilor sanitare din instituţiile de învăţământ din ţară. Declaraţia a fost făcută de Dan Perciun, ministru al Educaţiei şi Cercetării, care a susţinut astăzi o conferinţă de presă, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministrului, a fost organizat un concurs de selectare a dosarelor, ce au fost depuse de instituțiile de învățământ sau de autoritățile publice locale. „În urma acestui concurs au fost selectate 25 de şcoli din 14 raioane, care până la finalul acestui an de studii vor beneficia de finanțarea proiectelor de renovare, reconstrucție sau reabilitare a blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ din țară – școli primare, gimnazii și licee”, a estimat Dan Perciun.

„În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei va apela şi la ajutorul partenerilor de dezvoltare în vederea contribuţiei la soluţionarea acestor probleme vitale, pentru asigurarea elevilor cu condiţii decente de studii, în conformitate cu secolul în care trăim”, a relevat oficialul, subliniind în context susţinerea generoasă a Băncii Mondiale şi UNICEF.

Conform oficialului, în anul 2024 se preconizează alocarea a peste 140 de milioane de lei, pentru a continua procesul de asigurare a condițiilor ce țin de apă, igienă și sanitație în instituțiile de învățământ general.

Autorităţile şi-au propus ca condițiile pentru elevii din școlile Republicii Moldova să fie îmbunătățite prin renovarea în fiecare an a blocurilor sanitare. Ministerul Educației și Cercetării va anunța anual un concurs pentru finanțarea proiectelor de renovare, reconstrucție sau reabilitare a blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ din țară. Dosarele vor fi depuse de instituțiile de învățământ sau, după caz, de autoritățile publice locale, conform unui regulament de organizare și desfășurare a concursului, aprobat în luna mai curent de către Guvern.

Potrivit  Ministerului Educației și Cercetării, din totalul de peste 1200 de instituții de învățământ primar, gimnazial, liceal, public și privat, circa trei sute de școli au grupurile sanitare amplasate în exterior, iar peste 50 de școli nu au acces la apă potabilă.

img23007311

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!