ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Justiției: Retragerea sau demisia membrului CSM, Iulian Muntean, se impune

11:33 | 22.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat astăzi că urmăreşte cu atenţie declarațiile instituțiilor vizate referitor la informația precum că unul dintre membrii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), numit recent de Parlament, ar fi învinuit într-un dosar de corupție, considerând că acesta trebuie să se retragă, transmite MOLDPRES.

„Este binevenit faptul că urmează să aibă loc audieri parlamentare pe marginea acestui subiect, pentru a clarifica toate circumstanțele și pentru a lua măsurile corespunzătoare. Totuşi, cert este un lucru, dacă membrul CSM vizat nu a indicat în acel chestionar al Comisiei pre-vetting despre faptul că a figurat în calitate de învinuit într-un dosar penal atrage dubii serioase asupra integrității sale”, estimează oficialul.

„Astfel, pentru a nu discredita imaginea și eforturile depuse în reforma justiției per ansamblu, retragerea sau demisia sa se impune”, rezumă ministrul Justiţiei.

Comisia juridică, numiri și imunități din Legislativ a anunţat pentru luni, 25 septembrie, ora 11.00, audieri parlamentare pe marginea subiectului referitor la informatia privind dosarul penal în care ar fi implicat membrul CSM numit recent de Parlament, Iulian Muntean.  

Centrul Național Anticorupție a confirmat ieri Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI.

La rândul său, Iulian Muntean a venit cu o reacție la informațiile ce ţin de vizarea sa într-un dosar penal, pornit pe fapte de corupție de către Procuratura Anticorupție în anul 2018.  Muntean afirmă că acest aşa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare.

img23007433

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!