ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Agenția „Moldpres” și Ambasada Republicii Moldova la București au vernisat o expoziție de fotografii unice în Senatul României

10:11 | 26.09.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Ambasada Republicii Moldova la București, în colaborare cu Agenția Informațională de Stat „Moldpres” și cu Senatul României, au vernisat o Expoziție de fotografii de colecție în foaierul Sălii de Plen a Senatului Parlamentului României, dedicată marcării Zilei Independenței Republicii Moldova și împlinirii a 33 de ani de la fondarea Agenției, transmite MOLDPRES.

Expoziția cuprinde peste 160 de imagini unice din arhiva digitală a Agenției „Moldpres” surprinse de fotoreporteri-maeștri din Republica Moldova Mihai Potârniche, Mihai Vengher, Andrei Mardari, Petru Cazacu, Valerii Corcimari, Igor Zenin. Imaginile au fost realizate în mijlocul unor evenimente politice majore, sociale, economice și culturale ale Republicii Moldova.

Prin intermediul imaginilor expuse, vizitatorii au ocazia de a răsfoi, imaginar, trecutul Republicii Moldova, de la obținerea independenței până în prezent. Cele mai recente fotografii etalate în cadrul expoziției au fost realizate în cadrul Adunării naționale „Moldova europeană” și Summit-ului Comunității Politice Europene, care a avut loc la Chișinău la 1 iunie 2023.

Prezent la inaugurarea expoziției, Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a declarat că de-a lungul celor 32 de ani de independență ai țării noastre, România a fost un prieten și un frate credincios, sprijinind necondiționat Republica Moldova pe drumul său către libertate, democrație, demnitate națională și viitor european. „Sunt onorat să particip la acest eveniment pentru a marca împreună cea de-a 32- aniversare de la declararea independenței Republicii Moldova. Profit de această ocazie pentru a reitera, încă o dată, României recunoștința noastră pentru sprijinul constant, consecvent și prețios, care ajută Republica Moldova să facă față marilor provocări și să continue drumul spre realizarea visului său european, visul european al cetățenilor săi. Statele noastre trec, în prezent, printr-o etapă de cooperare foarte dinamică și fructuoasă în spiritul relațiilor speciale și frățești și al parteneriatului strategic care își propune să aducă Republica Moldova în Uniunea Europeană prin România și cu România", a afirmat Victor Chirilă.

Evenimentul s-a bucurat de prezența senatorilor și deputaților din cadrul Parlamentului României, printre care Andrei Daniel Gheorghe, co-președinte al Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României si Parlamentul Republicii Moldova, Eugen Bejinariu, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului în domeniul securității naționale, Nicolae Neagu, președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din cadrul Senatului României, Monica Anisie, președintele Comisiei de Învățământ din cadrul Senatului, a membrilor corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanților instituțiilor de stat din România, dar și istoricilor și celor interesați de parcursul Republicii Moldova, precum si a reprezentanților Organizației Studenților Basarabeni din București.

Agenția Informațională de Stat „Moldpres” a mai organizat anterior expoziții de fotografii în alte orașe europene, inclusiv Riga, Bruxelles și Vilnius, în cadrul unui proiect desfășurat în colaborare cu Ministerul Culturii.

Foto: Ambasada Republicii Moldova în România; Agerpres

img23007494

img23007494

img23007494

img23007494

img23007494

img23007494

img23007494

img23007494

img23007494

img23007494

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!