ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile au respins atacurile cibernetice lansate în adresa unor instituții de stat din Republica Moldova

17:44 | 26.09.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Autoritățile au respins atacurile cibernetice pe fundalul intensificării unor solicitări de tip DDOS, caracterizat prin lansarea unui număr mare de cereri, de regulă de peste hotarele țării, orientate pentru blocarea unui server, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului. 

După ședința Guvernului, purtătorul de cuvânt al Cabinetului de miniștri, Daniel Vodă, a declarat jurnaliștilor că responsabilii de la instituțiile statului au întreprins acțiunile necesare pentru diminuarea impactului. Printre aceste măsuri se numără suspendarea accesului către site-urile guvernamentale din exteriorul țării, pentru a nu admite preluarea acestora.

Oficialul a precizat că nu este vorba de un atac cibernetic asupra infrastructurii critice a țării, această infrastructură fiind protejată de către responsabilii instituțiilor naționale. Ținta recentă a atacurilor menționate au fost paginile web ale următoarelor instituții publice: Aeroportul Internațional Chișinău, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Pe baza ultimului exemplu (MAEIE), vreau să menționez că în perioada miezul nopții până în după amiaza zilei de astăzi, au fost peste 36 de milioane de accesări ale acestei platforme din diferite regiuni geografice, dar responsabilii de securitatea cibernetică au făcut față și au diminuat impactul acestor acțiuni”, a declarat Daniel Vodă.

​​Guvernul recomandă și reprezentanților sectorului privat să acorde o atenție sporită securității cibernetice în companii, să consolideze rețelele corporative și să ia în considerare măsurile de protecție a serverelor web recomandate în industrie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a informat despre resursele informaționale disponibile în ghidurile tematice elaborate de către Serviciul Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor, disponibile pe pagina web a instituției:

Atacurile Dos și DDoS: diferențele și cum să le preveniți! – Informații utile

Cum mă protejez când sunt pe Wi-Fi

Ce trebuie să știu când comunic prin e-mail

Ghid de bune practice – igiena generală cyber

Util despre ransomware - Ghid

Ghid pentru funcționarii publici

Foto simbol

img23007529

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!