ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pensionarii și persoanele cu dizabilități care dețin patentă de întreprinzător pot solicita restituirea primei de asigurare medicală pentru anul 2023

14:25 | 27.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Pensionarii și persoanele cu dizabilități care dețin  patentă de întreprinzător vor putea solicita restituirea primei de asigurare medicală în sumă fixă achitată pentru anul 2023. Procedura de returnare a banilor este prevăzută într-un regulament aprobat astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES.

Astfel, pentru a primi înapoi banii achitați în acest an pentru prima de asigurare, solicitantul sau reprezentantul acestuia urmează să depună o cerere către agenția teritorială a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) în a cărei rază teritorială se află domiciliul solicitantului.

Restituirea primei de asigurare va fi efectuată dacă solicitantul nu are restanțe la plata primei în sumă fixă sau a penalităților. Totodată, el va beneficia de restituirea primei dacă nu desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul și nu este înregistrat în calitate de întreprinzător individual.

Cererea va putea fi expediată cu anexarea datelor bancare ale solicitantului. Dacă cererea este depusă prin intermediul unui reprezentant, acesta trebuie să anexeze documentul care confirmă împuternicirea sa.

Regulamentul privind procedura de restituire a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală achitate în sumă fixă pentru anul 2023 va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

În luna martie curent, Parlamentul a operat modificări în legislație, potrivit cărora pensionarii și persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii care dețin concomitent patentă de întreprinzător, nu sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Foto simbol

img23008517

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!