ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERILE LOCALE GENERALE-2023: Sinteza zilei de 29 octombrie

16:58 | 29.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Agenda electorală a zilei de astăzi, 29 octombrie, a fost mai modestă în declarații și ieșiri publice. Până la alegerile locale generale de pe 5 noiembrie a mai rămas o săptămână, transmite MOLDPRES.

Astfel, pentru ziua de astăzi nu a fost anunţat, dar şi nici desfăşurat, vreun eveniment public în context electoral din partea concurenţilor.

În acelaşi timp, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că 30 octombrie 2023 este termenul limită pentru confirmarea jurnaliștilor legitimați de instituțiile mass-media naționale și a liberilor profesioniști (bloggeri și vloggeri) în vederea reflectării și monitorizării alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

În conformitate cu legislația în vigoare, pentru reflectarea generală a alegerilor (filmări de protocol, inclusiv în incinta organelor electorale cu acordul președintelui organului electoral, interviuri, reportaje etc.) jurnaliștii, inclusiv liberii profesioniști (bloggeri și vloggeri), își exercită atribuțiile fără a avea nevoie de vreun permis special.

Totodată, reprezentanții mass-media care, pe lângă reflectarea generală, intenționează să facă uz de drepturile prevăzute de art. 89 alin. (6) din Codul electoral, trebuie să obțină calitatea de observator. La depunerea cererii prin care se solicită confirmarea, instituțiile mass-media vor prezenta întreaga listă a jurnaliștilor care urmează a fi confirmați, precum și copiile de pe extrasele privind înregistrarea instituției de către autoritățile publice relevante.

Pentru reflectarea și monitorizarea procesului electoral pe întreg teritoriul țării, în toate consiliile electorale de circumscripție și la toate secțiile de votare, cererile privind confirmarea jurnaliștilor legitimați de instituțiile mass-media naționale și liberii profesioniști (bloggeri și vloggeri) vor fi prezentate la CEC. 

Consiliul electoral de circumscripție va confirma, la cerere, jurnaliștii pentru reflectarea alegerilor pe întreg teritoriul circumscripției respective.

Anterior, CEC a confirmat 39 de jurnaliști din partea a opt instituții mass-media.

Lista jurnaliștilor confirmați de către CEC pentru reflectarea și monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie o puteți găsi pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, rubrica „Alegeri locale generale 2023”, compartimentul „Confirmarea jurnaliștilor”.

img23008562

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!