ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua bulgarilor basarabeni a fost marcată la Odesa

17:50 | 30.10.2023 Categorie: Externe

Sofia, 30 oct. /MOLDPRES/. Cu ocazia Zilei bulgarilor basarabeni, pe 29 octombrie, Consulul general al Bulgariei la Odesa Svetoslav Ivanov a organizat o întrunire a bulgarilor basarabeni din Ucraina la Consulatul bulgar din Odesa, comunică MOLDPRES cu referire la BTA.

În cadrul evenimentului, diplomatul a dat citire unui mesaj de felicitare din partea ministrului Afacerilor Externe al Bulgariei Mariya Gabriel, în care se menționează: ”Astăzi, relațiile bulgarilor basarabeni cu patria lor istorică sunt extreme de active. Mulți din ei au ales să studieze în instituții de învățământ superior din Bulgaria și să-și caute un loc de muncă în Bulgaria”.      

La eveniment a participat o delegație de la Sofia, din care au făcut parte directorul general al Agenției bulgare de știri Kiril Valchev, directorul Bibliotecii Naționale Krasimira Aleksandrova, scriitorul Yordan Eftimov. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai organizațiilor locale și școlilor bulgare. 

În alocuțiunea sa, ministrul de Externe Mariya Gabriel a spus ca bulgarii basarabeni au o istorie bogată și pot fi mândri de tradițiile lor, personalitățile lor istorice puternice și spiritul lor tare.  

Ministrul a menționat, de asemenea, ca în campania de admitere din anul curent, 413 din 700 de persoane de origine bulgară au fost admise în instituții de învățământ superior din Bulgaria pentru studii de licență, 73 – pentru o diplomă de master, noua pentru teza de doctor și șapte au fost studenți aspiranți.     

Foto: BTA

Această știre este selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către MOLDPRES, conform acordului de colaborare dintre agenţii 

img23008604

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!