ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

09:13 | 31.10.2023 Categorie: Comunicate

O delegație a CNPF a efectuat o vizită oficială la două dintre instituțiile-cheie ale pieței financiare din România: Autoritatea de Supraveghere Financiară și Bursa de Valori București

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. În perioada 26-27 octombrie, o delegație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a efectuat o vizită oficială la două dintre instituțiile-cheie ale pieței financiare din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Bursa de Valori București (BVB). Această vizită urmează să consolideze dialogul și cooperarea între aceste instituții, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea pieței de capital din Republica Moldova și de a asigura facilitarea integrării acesteia în ecosistemul regional.

În cadrul vizitelor cu Vicepreședintele ASF din România, Gabriel Grădinescu, și Directorul General al Sectorului Instrumente și Investiții Financiare, Ovidiu Petru, au fost discutate mai multe subiecte-cheie, legate de implementarea MiFID II – Directiva europeană care are drept scop creșterea transparenței și protecției investitorilor pe piețele financiare, dar și partajarea experienței României la elaborarea cadrului normativ subordonat legii privind platformele de finanțare participativă (crowdfunding).

Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a fost instituția care a autorizat prima platformă de crowdfunding din România în august 2022, la scurt timp după intrarea în vigoare a legii care reglementează acest domeniu. În Republica Moldova, cadrul de reglementare aferent acestui model de business a fost adoptat de către Parlament în iulie curent și va intra în vigoare în luna martie 2024. Potrivit Legii privind serviciile de finanțare participativă, Comisia Națională a Pieței Financiare va autoriza, reglementa și supraveghea activitatea furnizorilor de servicii de finanțare participativă, astfel acest schimb de experiență cu instituția similară din România este extrem de valoroasă pentru schimbul de informații și a celor mai bune practici pentru o reglementare eficientă a acestor servicii.

De asemenea, în cadrul întrevederii cu Președintele BVB, Radu Hanga, Directorul General al BVB, Adrian Tănase, și Directorul General Adjunct BVB, Alin Barbu, au fost create premisele colaborării cu Bursa de Valori București și a fost reiterată importanța facilității comerțului și investițiilor transfrontaliere. În acest sens, dezvoltarea infrastructurii pieței de capital prin modernizarea Bursei de Valori a Moldovei și extinderea capacităților Depozitarului Central Unic pentru facilitarea integrării pieței de capital din Moldova în ecosistemul regional, s-au regăsit în topul priorităților pentru perioada următoare.

Vizita Comisiei Naționale a Pieței Financiare la Autoritatea de Supraveghere Financiară și la Bursa de Valori București continuă seria de eforturi ale autorității pentru a impulsiona dezvoltarea unei piețe de capital puternice în Republica Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!