ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul național „Vinul Moldovei”. 30 de experți din opt țări vor evalua calitățile vinurilor moldovenești

09:56 | 31.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Calitățile vinurilor moldovenești vor fi evaluate de un juriu specializat internațional, format din 30 de experți din opt țări ale lumii, în cadrul celei de-a doua ediție a concursului „Vinul Moldovei”. Rezultatele vor fi incluse într-un ghid specializat, care va contribui la promovarea și poziționarea pe piața locală și internațională a vinului produs în țara noastră, transmite MOLDPRES. 

Competiția va avea loc pe 9 și 10 noiembrie și va fi organizată de către Oficiul Național al Viei și Vinului, cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Produsele vor fi evaluate în conformitate cu regulamentul Organizației Internaționale a Viei și Vinului, după criteriile specifice fiecăreia dintre cele cinci categorii: vinuri albe liniștite; vinuri roșii și roze liniștite; vinuri efervescente albe, roșii și roze; băuturi spirtoase de origine vitivinicolă.

În cadrul ediției a doua a concursului vor fi evaluate vinuri produse din soiuri autohtone precum Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră și Fetească Neagră, din soiuri noi de selecție moldovenească, precum Viorica, Legenda, Alb de Onițcani și Riton, dar și vinuri obținute prin asamblarea acestora cu cele din soiuri europene, de cupaj obținute din asamblarea soiurilor europene și băuturi spirtoase de origine vitivinicolă.

Calitățile organoleptice ale vinurilor vor fi apreciate de experți naționali, alături de cei internaționali, care provin din opt țări: România, Țările de Jos, Germania, Polonia, Georgia, Coreea de Sud, Cehia și Slovacia.

În timpul concursului care va dura două zile, comisiile specializate formate din câte șapte membri, dintre care patru experți internaționali, vor evalua până la 50 de probe de vinuri pe zi și până la 30 de probe de băuturi spirtoase pe zi, iar rezultatele vor fi centralizate cu ajutorul unui sistem informațional automatizat.

Vinurile care se vor califica pentru Medalia de Aur și Marea Medalie de Aur, adică peste 89 și, respectiv, peste 93 de puncte, vor fi incluse în Ghidul concursului, alături de o scurtă descriere, metoda de producere, dar și comentariile experților internaționali din juriu.

Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Vernisajului Vinului, ediția de iarnă.

Foto: qubo.md

img23008619

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!