ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Avocatul Poporului solicită CSE informații suplimentare care ar justifica suspendarea celor șase canale TV

11:27 | 31.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a anunțat că este îngrijorat de suspendarea celor șase posturi TV și a unor site-uri și a solicitat Comisiei Situații Excepționale /CSE/, Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate oferirea informațiilor suplimentare și complexe privind circumstanțele ce ar justifica măsurile intruzive impuse, comunică MOLDPRES.

Ombudsmanul susține că „implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar în condițiile respectării standardelor internaționale, fără a prejudicia libertatea presei sau cu intruziuni minime”. 

„În esență, autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale respectă condiția ingerinței minime și că asigură un echilibru just între principiile concurente privind respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale”, a opinat Panico.

El a anunțat că a solicitat Comisiei Situații Excepționale, Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate oferirea informațiilor suplimentare și complexe  privind circumstanțele ce ar justifica măsurile intruzive impuse. 

Avocatul Poporului a recomandat autorităților să identifice măsuri alternative mai puțin intruzive, iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată.

Directorul SIS, Alexandru Musteață, a anunțat luni că a cerut blocarea activității a 31 de portaluri web, dintre care 21 gestionate direct din Rusia și a șase canale de televiziune. 

La finele săptămânii trecute, SIS a solicitat blocarea a 22 de site-uri pe motiv că difuzau informații provenite de la “autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor”.

Foto: facebook.com

img23008628

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!