ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Intensificarea dialogului moldo-bulgar a fost discutată la întrevederea prim-ministrului cu vicepreședintele Bulgariei

13:58 | 31.10.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Intensificarea dialogului moldo-bulgar la toate nivelurile a fost discutată astăzi la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

„Vizita la Chișinău este un semnal puternic de susținere politică și de apreciere a relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Bulgaria. Vă suntem recunoscători pentru sprijinul oferit țării noastre în procesul de integrare europeană, dar și pentru asistența acordată raionului Taraclia și cetățenilor de etnie bulgară de la noi”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Discuția oficialilor s-a axat pe subiecte de interes comun privind cooperarea economică, turismul, inițierea proiectelor de infrastructură și a celor energetice. 

„În relațiile noastre bilaterale este important să punem accent pe dezvoltarea reciprocă a turismului, pe investiții și parteneriate în educație, pe schimbul de experiență în lansarea afacerilor de succes și pe interconexiunea energetică”, a menționat premierul Recean. 

„În spiritul european, ne dorim ca bulgarii din Moldova să-și păstreze identitatea și am discutat despre transformarea și dezvoltarea Universității de la Taraclia. Împreună cu Guvernul de la Sofia și cu suportul instituțiilor superioare de învățământ din Bulgaria, ne dorim ca aceasta să devină una regională. Pe fundalul invaziei brutale a Rusiei împotriva Ucrainei, aceasta va crea noi oportunități regionale, cu standarde europene în domeniul învățământului”, a adăugat șeful Guvernului. 

Vicepreședintele Bulgariei a salutat gradul de dezvoltare înregistrat de țara noastră în ultima perioadă și avansarea pe calea integrării europene. De asemenea, Iliana Iotova a vorbit despre noi acorduri care urmează a fi semnate între cele două țări, inclusiv privind modernizarea Universității din Taraclia, prin introducerea a noi specialități de studiu, dar s-a referit și la crearea centrelor de informare culturală care vor promova buna înțelegere și prietenia dintre cele două state. 

„În ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat un progres substanțial și vă felicit că ați ales calea modernizării prin integrarea în UE. Mai sunt multe provocări cărora trebuie să le faceți față, cum ar fi reforma din domeniul justiției, lupta cu corupția și criminalitatea, dar, având încurajarea și susținerea țărilor europene, veți reuși. Bulgaria este alături de voi”, a menționat vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova.  

În cadrul întrevederii, s-a discutat și despre faptul că la începutul anului viitor va fi reluată activitatea Comisiei mixte interguvernamentale moldo-bulgare, care va fi găzduită de Sofia.

Foto: Guvern

img23008640

img23008640

img23008640

img23008640

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!