ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Portugalia vor crea relații de colaborare pe segmentul învățământului superior

14:48 | 01.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Portugalia vor crea relații de colaborare pe segmentul învățământului superior. În acest sens a fost semnată o scrisoare de intenție pentru Cooperare Educațională între Consiliul Rectorilor din Republica Moldova (CCRM) și Consiliul Rectorilor universităților din Portugalia (CRUP), informează MOLDPRES.

Documentul a fost semnat de președintele CCRM, profesorul Emil Ceban, rector al Universității de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu” și de profesorul António Sousa Pereira, președinte CRUP, rector al Universității din Porto din Portugalia. Semnarea scrisorii de intenție a avut loc în contextul vizitei în țara noastră a președintelui Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, la invitația șefului statului Maia Sandu. 

Obiectivele scrisorii de intenție sunt promovarea schimburilor culturale, educaționale și academice; colaborarea și schimbul tehnic între partenerii educaționali semnatari. Relațiile de colaborare se vor axa pe: mobilități interuniversitare ale personalului academic, tehnic și administrativ; schimb de materiale în educație și cercetare, publicații și informații academice; cercetare și publicații în comun; desfășurarea conferințelor, seminarelor sau a altor întâlniri academice; organizarea programelor de pregătire tehnică sau administrative; dezvoltarea și livrarea de cursuri și programe ș.a.

Rectorul Emil Ceban a menționat că „această colaborare va contura un cadru academic și de management între cele două părți semnatare, menit să promoveze internaționalizarea învățământului superior din Republica Moldova”.

În ziua semnării, profesorul António Sousa Pereira a vizitat USMF „Nicolae Testemiţanu” pentru a se întâlni cu echipa administrativă. În cadrul dialogului, omologii au lansat invitații pentru vizite reciproce în scopul informării și documentării, precum și stabilirii aspectelor de cooperare bilaterală, iar ulterior - al încheierii unui acord de colaborare între universități în domeniul educației și cercetării ș.a. 

De asemenea, rectorul António Sousa Pereira a vizitat Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, unde sunt implementate metodologii moderne de instruire şi testare a deprinderilor practice în cadrul programelor universitare, postuniversitare și de educație medicală continuă a cadrelor medicale.

Universitatea din Porto este o instituție de învățământ superior și cercetare științifică cu peste 100 de ani de istorie – lider în Portugalia și recunoscută în întreaga lume. Este considerată cea mai bună universitate portugheză și una dintre cele mai bune 100 de instituții europene, conform celor mai importante clasamente ale învățământului superior. Universitatea din Porto are 14 facultăți și oferă programe de studii în domeniile: arhitectură, arte și științe umaniste, inginerie și tehnologie, științe exacte, științe ale naturii, științe ale sănătății, științe sociale, sport și drept. Aici studiază peste 32 de mii de tineri.

img23008677

img23008677

img23008677

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!