ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

DOC Programul de stimulare a revenirii migranților, publicat în Monitorul Oficial

10:04 | 03.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. Programul național de stimulare a revenirilor și de facilitare a (re)integrării cetățenilor Republicii Moldova implicați în procesul de migrație pentru anii 2023-2027, a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Prin intermediul Programului, autoritățile își propun să susțină cetățenii care decid să se întoarcă în Republica Moldova, să identifice soluții pentru problemele cu care se confruntă aceștia în procesul revenirii și să acorde suportului necesar la integrarea pe piața muncii. De asemenea, urmează a fi facilitat accesul la servicii medicale, sociale și educaționale al persoanelor revenite. În același timp, potrivit documentului, va fi susținută lansarea afacerilor persoanelor revenite și va fi valorificată experiența diasporei care poate contribui la modernizarea țării și dezvoltarea ei economică.

Obiectivul general al Programului este ca până în anul 2027, Republica Moldova să dispună de un sistem eficient de stimulare a revenirii și de facilitare a (re)integrării cetățenilor afectați de migrație, prin asigurarea întregului ciclu de politici, servicii și produse în domeniu și prin instrumente sustenabile de asistență și suport implementate, astfel încât cel puțin 10% dintre cetățenii aflați în străinătate să-și exprime intenția fermă de revenire și cel puțin 50% dintre cetățenii reveniți să fie (re)integrați.

Programul include un Plan de acțiuni care stabilește obiectivele pe termen mediu și activitățile ce urmează a fi realizate la nivel local și național. 

În ultimii 20 de ani, migrația a devenit un fenomen caracteristic Republicii Moldova, cu multiple consecințe
demografice, sociale, culturale și economice.

Sursa: monitorul.gov.md

img23008745

img23008745

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!