ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a redus rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

07:48 | 08.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost stabilită la nivel de 4,75% anual, față de 6 la sută cât era anterior. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), transmite MOLDPRES.

Totodată, ratele de dobândă la creditele overnight au fost stabilite la nivel de 6,75 la sută anual, față de 8 la sută cât era anterior, iar la depozitele overnight - la nivel de 2,75 la sută anual, comparativ cu 4 la sută.

Totodată, BNM a decis diminuarea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada 16 decembrie 2023 – 15 ianuarie 2024, de la 34 la sută până la nivelul de 33 la sută din baza de calcul.

O altă decizie anunțată de Comitetul executiv al BNM vizează diminuarea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă începând cu perioada 16 decembrie 2023 – 15 ianuarie 2024, de la 45 la sută, până la nivelul de 43 la sută din baza de calcul.

Potrivit BNM, aceste decizii continuă relaxarea politicii monetare începută la sfârșitul anului trecut. „BNM urmărește stimularea creditării și susținerea cererii agregate interne, deopotrivă prin încurajarea consumului și a investițiilor, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste, având drept scop menținerea, pe termen mediu, a inflației în limita intervalului de variație a țintei”, a precizat instituția.

img23008922

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!