ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și Franța vor semna un nou Acord de colaborare în domeniul apărării

12:37 | 08.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Forțelor Armate al Republicii Franceze vor semna un nou Acord de colaborare. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre cele două instituții, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Apărării, acțiunea vine în contextul consolidării relațiilor bilaterale de cooperare și actualizării cadrului legal prin racordarea la necesitățile și rigorile actuale.

Documentul prevede că părțile vor coopera la capitole precum politică și planificare a apărării, reforma forțelor armate, schimburi de experiență în domeniul organizării forțelor armate, managementul resurselor umane, instruire, învățământ și cercetare, misiuni și operații internaționale, controlul și managementul spațiului aerian; logistică.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a afirmat că inițiativa de încheiere a unui nou acord a venit din partea ministerului francez al Forțelor Armate, după desfășurarea în Republica Moldova al celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene 2023, în luna iunie curent. „Acest document cuprinde un spectru mai larg de domenii, ceea ce va contribui la intensificarea colaborării dintre instituțiile noastre și, respectiv, la realizarea obiectivului de modernizare a Armatei Naționale”, a spus Anatolie Nosatîi.

În prezent, Republica Moldova și Franța cooperează în domeniul apărării în baza acordului semnat la Paris, la 15 iulie 1998. 

img23008954

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!