ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a primit undă verde de la Comisia Europeană

13:46 | 08.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Eurodeputatul Siegfried Mureșan a calificat decizia Comisiei Europene de avizare a începerii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană "drept una istorică", comunică MOLDPRES.

Europarlamentarul a scris pe pagina sa că ultimul pas în acest proces este decizia finală a Consiliului European din luna decembrie. “Apoi, ne apucăm de treabă”, a opinat Mureșan.

Potrivit sursei citate, Consiliul European va trebui să ia o decizie finală în acest sens la reuniunea din 14 – 15 decembrie.

“Noi, Parlamentul European, suntem uniți în a susține începerea negocierilor de aderare. Este, în primul rând, în interesul de securitate al Europei să accelerăm integrarea europeană a Moldovei. În plus, este un moment foarte bun în relația UE - Republica Moldova pe care nu trebuie să-l ratăm”, a scris Mureșan.

El a specificat că actuala conducere proeuropeană a țării noastre “a reușit, în ultimii doi ani, mai multe progrese în domeniul reformelor decât au reușit toate guvernele precedente la un loc”.

„În același timp, Uniunea Europeană și statele membre sunt mai hotărâte decât oricând să sprijine Republica Moldova: am mobilizat, în ultimii doi ani, peste 1,2 miliarde de euro sub formă de asistență financiară europeană pentru Moldova; totodată, am oferit Republicii Moldova acces la mai multe programe și agenții europene care aduc țării beneficii concrete și imediate. De aceea, consider că începerea negocierilor de aderare trebuie să fie decizia firească acum, la final de an. În același timp, o eventuală decizie pozitivă a Consiliului European în luna decembrie trebuie urmată cât mai repede de prima conferință interguvernamentală de negociere UE – Moldova”, a adăugat europarlamentarul.

Conform sursei citate, este important ca această primă conferință să aibă loc la începutul anului viitor, înainte de alegerile europarlamentare, de vreme ce, în a doua parte a anului, Uniunea Europeană va fi ocupată cu reconfigurarea instituțională ca urmare a alegerilor europarlamentare.

„O conferință interguvernamentală la începutul anului va putea lua primele decizii importante, astfel încât negocierile să progreseze la nivel tehnic în a doua parte a anului”, a conchis Mureșan.

Astăzi, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina. În cazul Republicii Moldova, condiţiile indicate de Comisie se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.

img23008963

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!