ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Klaus Iohannis: România își dorește pentru R. Moldova ca aderarea la UE să se producă repede

14:46 | 08.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. România își dorește pentru Republica Moldova și Ucraina ca aderarea la Uniunea Europeană să se producă repede, dar asta nu înseamnă „de azi pe mâine”. Poziția a fost exprimată astăzi de președintele României, Klaus Iohannis, în contextul deciziei Comisiei Europene, care a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE, transmite MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

„Pozițiile noastre nu sunt contrare, ca să nu ne înțelegem greșit. Este vorba acum de începerea negocierilor de aderare. Noi știm că aceste negocieri de aderare durează ani de zile, știm din experiența proprie și vedem bunăoară că pentru unele state din Balcanii de Vest ele durează deja foarte mult. Evident că noi ne dorim să înceapă rapid negocierile. Asta nu înseamnă aderare, înseamnă negocierile și pregătirea pentru aderare. Noi, în România, ne dorim, de exemplu, pentru Moldova și Ucraina ca aderarea să se producă repede, dar asta nu înseamnă de azi pe mâine", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a afirmat totodată că UE trebuie, la rândul ei, să facă niște modificări. „În paralel, sunt perfect de acord că Uniunea trebuie, la rândul ei, să facă niște modificări și, dacă îmi este permis să repet ce am spus la ultimul Consiliu informal din Granada, nu doar candidații trebuie să fie pregătiți pentru aderare, ci și noi, care suntem deja Uniunea Europeană, trebuie să ne pregătim suplimentar pentru această aderare. Este nevoie de îmbunătățirea procedurilor, de îmbunătățirea unor procedee de negociere. Deci, de lucru este și de o parte, și de alta. Eu sunt optimist că în câțiva ani vom reuși să facem pașii necesari și de-o parte, și de cealaltă parte", a afirmat Iohannis.

Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

img23008985

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!