ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisar european: Există susținere din partea Consiliului European pentru începerea negocierilor de aderare

17:15 | 08.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Faptul că astăzi Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina este un motiv de bucurie şi cred că va exista susținere din partea Consiliului European pentru ca aceste două state să înceapă aceste negocieri, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, într-un interviu pentru AGERPRES, citat de MOLDPRES.

„Este un moment de bucurie pentru Republica Moldova şi Ucraina faptul că astăzi Comisia Europeană face o recomandare privind începerea negocierilor de aderare a acestor state la Uniunea Europeană. Este un proces accelerat, pentru că, să nu uităm, a trecut un timp relativ scurt de când s-a acordat statutul de ţară candidată, cu o perspectivă clară, cu câteva indicaţii. De exemplu, Republica Moldova a avut un pachet de nouă reforme legislative sau administrative pe care ar fi trebuit să le îndeplinească şi de care ar fi depins o evaluare pozitivă a parcursului. Din aceste nouă recomandări, şase au fost îndeplinite pozitiv. Atenţie că aceste recomandări înseamnă de fapt un progres în felul în care este organizată societatea, economia şi statul de drept în Moldova. Deci e un lucru pozitiv pentru ei în primul rând, dar a fost considerat un succes de către Comisia Europeană”, a spus Vălean.

Potrivit reprezentantei executivului UE, există garanţii clare din partea Republicii Moldovei că va îndeplini şi recomandările rămase, astfel încât în decembrie Consiliul European să ia act de recomandarea Comisiei şi să aprobe începerea negocierilor de aderare.

Pentru Republica Moldova această începere a negocierilor o preconizăm noi, dacă totul merge bine, să fie hotărâtă din punct de vedere tehnic în pasul doi pentru martie. Asta înseamnă că avem o perspectivă destul de scurtă în care să vedem că încep negocierile de aderare cu Republica Moldova”, a spus Vălean.

img23008996

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!