ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un album de fotografii de pictorul Igor Vieru a apărut la Chișinău

11:30 | 09.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. La Editura ”Cartier” din capitală a apărut recent albumul ”Igor Vieru. Fotografii”,  ediție îngrijită de Domnița-Maria Vieru-Bogdan, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, editorul Gheorghe Erizanu a afirmat că volumul cuprinde 286 de pagini și va fi lansat la 22 noiembrie, în cadrul expoziției comemorative de pictură a regretatului artist la 100 de ani de la naștere,  are va fi vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

La rândul său, Emilia Vieru, soția pictorului și cineastul Roland Vieru, feciorul regretatului artist, au spus că fotografiile din album au fost selectate din mii de imagini, care s-au păstrat în două geamantane. ”La Cernoleuca, la baștină, în Muzeul ”Igor și Roland Vieru”, pot vi văzute și aparatele de fotografiat, folosite de artist de-a lungul vieții sale”, a specificat Emilia Vieru.

În prefața albumului, regizoarea Leontina Vatamanu, menționează, între altele, că Igor Vieru nota într-un carnețel că ”fotografia este acea clipă, care durează mult timp”. ”Aceste fotografii adunate și păstrate în arhiva familiei artistului, care și-au găsit locul pe paginile acestui album, sunt astăzi ca niște jaloane spre albia vieții și creației lui Igor Vieru. Ele ne ajută, peste ani, să redescoperim un artist, să-i înțelegem mai nuanțat firea, să-i privim sub alt unghi creația, să aflăm, poate, izvorul unor clipe de inspirație. Aceste fotografii sunt valoroase și prin faptul că aduc mărturii despre diferite segmente istorice traversate de omul și artistul Igor Vieru – de la România Mare până la URSS-ul perioadei lui Gorbaciov”, a subliniat Leontina Vatamanu.

În album descoperim fotografii cu părinții pictorului, Dumitru și Ana, cu Igor Vieru - copil și elev, cu fratele mai mare, Dumitru, sora Claudia, cu fiul Roland Vieru, la diferite vârste, cu scriitorii Ion Druță, Aureliu Busuioc, Serafim Saka, Petru Zadnipru, Vlad Ioviță, colegii de breaslă de la revista” Chipăruș”, cu pictorii Glebus Sainciuc, Valentina Rusu-Ciobanu, Eleonora Romanescu, Mihail Grecu ș.a. Tot aici este și o fotografie cu mătușa Ruța, eroina din opera lui Ion Druță din Horodiște.

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923. A fost pictor și ilustrator de cărți. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli propun copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar" din fosta URSS. Tot alături de Grigore Vieru a semnat și volumele „Duminica cuvintelor" și „Mama". Pictorul a ilustrat numeroase cărți pentru copii: „Poveste lui Harap Alb" și „Capra cu trei iezi" de Ion Creangă; „Poezii" de Mihai Eminescu; „Guguță, căpitan de corabie" și „Băiețelul din Coliba Albastră" de Spiridon Vangheli ș.a. S-a stins din viață la 24 mai 1988 și a fost înmormântat în satul său natal, Cernoleuca, Dondușeni.

img23009023

img23009023

img23009023

img23009023

img23009023

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!