ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a primit însemnele de Membru de Onoare al AȘM

18:42 | 13.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. La Academia de Științe a Moldovei a avut loc astăzi ceremonia de înmânare a însemnelor academice de Membru de Onoare al AȘM Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Alteța Sa Regală, Principele Radu, Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, președintele interimar al AȘM, Svetlana Cojocaru, academicianul Ion Tighineanu, directorul Institutului Diplomatic al MAIE, Eugen Viziru, membri și membri corespondenți ai AȘM, rectori, directori de institute, oameni de cultură, cercetători.

În mesajul său de salut, președintele interimar al AȘM, Svetlana Cojocaru, a menționat că prin conferirea acestui titlu a fost consemnată înalta apreciere a activității Majestății Sale Margareta, a Casei Regale întru valorificarea istoriei și culturii naționale, dezvoltarea și implementarea în țara noastră a mai multor proiecte în educație, economie, învățământ medical, cultură și societate civilă, susținerea tinerilor, studenților, elevilor, artiștilor, persoanelor vulnerabile etc. Primele burse regale ”Ferdinand I” și ”Regele Mihai I”, au fost acordate studenților Universității AȘM, care acum activează în cadrul Universității de Stat din Moldova.

În cuvântul său de Laudatio, academicianul Mihai Cimpoi a caracterizat-o pe Majestatea Sa Margareta drept o personalitate proeminentă a istoriei noastre contemporane.

Majestatea Sa Margareta a mulțumit forului academic pentru acordarea acestei înalte distincții, considerându-se onorată de titlul de Membru de Onoare al AȘM, care i-a fost conferit.

Margareta a României (n. 26 martie 1949, Lausanne, Elveția) este prima fiică a fostului suveran Mihai al României și a soției sale, principesa Ana de Bourbon-Parma. În 2017, după moartea tatălui său, a preluat conducerea Casei Regale a României. Din 2007 a primit din partea fostului suveran titlurile „Principesă Moștenitoare a României” și „Custode al Coroanei Române”. Prin părinții ei, Margareta este descendentă directă din marile familii imperiale și regale ale Europei, numărând printre strămoși regi ai Franței, Angliei, împărați germani și țari ruși.

img23009132

img23009132

img23009132

img23009132

img23009132

img23009132

img23009132

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!