ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Subiectul combaterii spălării banilor în vizorul deputaților

11:24 | 15.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a organizat consultări publice asupra proiectului de modificare a Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020-2025, comunică MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, la discuții au participat deputați, directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Daniel-Marius Staicu, reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, Serviciului Fiscal de Stat, Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Serviciului de Informații și Securitate.

Hotărârea Parlamentului pentru aprobarea Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020-2025 și a Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020–2025 va fi completată cu o listă suplimentară de entități raportoare.

Potrivit autorilor proiectului de lege, prin stabilirea expresă a autorităților se va asigura executarea implementării cadrului legal aferent domeniului. Totodată, acest lucru va contribui la obținerea de rezultate viabile privind îmbunătățirea sistemului național de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Modificările propuse au fost enunțate în baza recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară (FATF), prevederilor Directivei UE 2018/843 din 20 mai 2015 și a recomandărilor experților Comitetului MONEYVAL din cadrul Consiliului Europei, formulate ca urmare a evaluării naționale a domeniului menționat.

În cadrul consultărilor publice, reprezentanții instituțiilor din domeniu s-au expus asupra proiectului de modificare a Hotărârii. Documentul va fi înregistrat, examinat în comisiile permanente și va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

img23009177

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!