ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu: „Constatările de la Bruxelles arată că R. Moldova are cea mai bună dinamică de reforme dintre țările candidate pentru aderarea la UE”

16:31 | 15.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Constatările de la Bruxelles arată că Republica Moldova are cea mai bună dinamică de reforme dintre țările candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută astăzi de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit oficialului, eforturile și progresele Republicii Moldova sunt clar atestate și recunoscute, în baza lor țara a primit recomandarea Comisiei Europene de inițiere a negocierilor de aderare la UE. „În timpul vizitei la Bruxelles, am avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni cu care am discutat despre următorii pași în procesul de aderare. Practic am finalizat acele măsuri pe care ni le-am propus în procesul de pregătire a țării noastre pentru negocierile de aderare. Pe 8 noiembrie curent, UE a constatat că R. Moldova a îndeplinit integral șase recomandări, iar celelalte trei sunt aproape îndeplinite. Acest lucru înseamnă, și aici voi cita o cifră comunicată de Comisia Europeană, pe cele nouă recomandări, R. Moldova a îndeplinit 94% din măsurile preconizate pentru atingerea implementării integrale”, a spus Nicu Popescu.

Vicepremierul a subliniat că au mai rămas anumite măsuri pe care trebuie să le implementăm, precum progresul continuu și asigurarea unui proces transparent în numirea candidaților care au trecut evaluarea în organele justițiare și de procuratură, alocarea resurselor necesare pentru Procuratura Anticorupție, măsuri adiționale privind deoligarhizarea, inclusiv reglementări relevante în fluxurile financiare. „În paralel cu recomandările, am progresat și în alte domenii. Am adoptat planul de aderare la UE, care conține mii de măsuri pentru ajustarea legislației la rigorile integrării europene”, a spus Nicu Popescu.

Pe 8 noiembrie curent, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE. În iunie anul trecut, Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Autorităților de la Chișinău le-au fost înaintate nouă condiționalități pentru a trece la următoarea etapă de aderare - cea a negocierilor. În toamna anului curent, a fost evaluat nivelul de realizare a recomandărilor Comisiei Europene, succedat de decizia privind începerea negocierilor pentru aderarea la UE.

img23009196

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!