ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO 19 unități de tehnică „Piranha” au fost oferite Armatei Naționale de către Germania

16:36 | 15.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Armata Națională a recepționat astăzi ultimul lot de transportoare „Piranha-3 H” oferit de Guvernul Republicii Federale Germania. Cele 19 unități de tehnică au fost prezentate la o ceremonie în Tabăra Militară 142, comunică MOLDPRES.

Unitățile de tehnică „Piranha” au fost acordate în contextul realizării obiectivului de modernizare a Armatei Naționale și în baza acordului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în octombrie 2021.

La eveniment au fost prezenți ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Chișinău, Margret Uebber, conducerea Armatei Naționale, atașați militari acreditați în țara noastră, precum și reprezentanții companiei responsabile de transportarea tehnicii militare în Republica Moldova.

Ministrul Anatolie Nosatîi a spus că acțiunea este un exemplu elocvent al cooperării eficiente dintre instituțiile de apărare ale Moldovei și Germaniei care se realizează prin diverse proiecte și inițiative implementate în țara noastră.

„Acest eveniment este important pentru Armata Națională, dar și pentru R. Moldova, asistența partenerilor noștri venind în contextul consolidării capacităților de apărare ale țării noastre. Odată cu implicarea transportoarelor “Piranha” în procesul de instruire, eficacitatea antrenamentelor a crescut și totodată, a sporit interoperabilitatea militarilor noștri cu partenerii cu care se antrenează în comun”, a declarat Anatolie Nosatîi.

La rândul său, Margret Uebber a menționat: „Germania respectă pe deplin statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Furnizarea acestor vehicule blindate este concepută exclusiv pentru a spori capacitățile de apărare ale Moldovei în domeniul mobilității militare, precum și pentru a permite Forțelor Armate să participe în operații internaționale de menținere a păcii”.

Transportoarele „Piranha-3 H” sunt utilizate în procesul de instruire a militarilor din Batalionul 22 “Căști albastre”, care urmează să fie detașați în misiuni peste hotare.

Cooperarea moldo-germană în sfera militară a demarat în 2003, odată cu semnarea Acordului interministerial de colaborare în domeniul apărării.

img23009197

img23009197

img23009197

img23009197

img23009197

img23009197

img23009197

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!